Nove mjere u Hrvatskoj: Ograničavaju se okupljanja, zabrana prodaje alkohola nakon ponoći

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere koje će stupiti na snagu u ponedjeljak. U tijeku je sastanak Stožera nakon kojeg će se njegovi čelnici obratiti medijima.

Danas imamo 2421 novi slučaj, najviše dosad.

Zbog danima rekordnih brojki novozaraženih i preminulih, mjere su najavili i Stožer i premijer Andrej Plenković.

Capak i Beroš o trenutnom stanju s koronom

Capak: Imamo rekord, 2421 novooboljeli. Hrvatska nije otok, neke zemlje u susjedstvu imaju goru situaciju. U čitavom svijetu raste broj novooboljelih. Incidencija je visoka, mi smo na sredini ljestvice europskih zemalja. Češka ima više od 1000. Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište, imamo brojna mikrožarišta.

Beroš: Osnovni je izazov zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje. Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 pacijenata. Imamo 8 više nego jučer na respiratoru. Nažalost, preminulo je 8 sugrađana. Pratimo situaciju u KB-u Dubrava koja je glavni oslonac. Imaju 226, 6 više nego jučer. Prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete. Večeras je sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera. Aktivirat ćemo od ranije postojeće planove, aktiviramo Arenu. O svojoj budućnosti odlučujemo svi mi sami. Ako držimo razmak, nosimo maske, držimo higijenu, zasigurno ćemo smanjiti širenje virusa, zdravstveni sustav ne može bez toga.

Božinović nabrojio nove mjere

Božinović: Pripremili smo odluku koja bi stupila na snagu sutra u 0:00, s obzirom na to da u Narodnim novinama izlazi u ponedjeljak. Time se uvode nužne epidemiološke mjere – zabrana okupljanja. Donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metara na otvorenom. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 ljudi. Na svadbama naviše 30. Na pogrebima najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, samo svadbena mogu do 0:00. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena (dakle, do ponoći op. a.). Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostaviti evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba.

Zabranjuje se prodaja alkohola od 00:00 do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih svetih.

Mjere se određuju na 14 dana, nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli.

Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na posao ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Trebaju se smanjiti fizički kontakti između zaposlenika i uvesti rad od kuće kad je to moguće, uvesti klizno radno vrijeme i rad u smjenama. Preporučuje se i reduciranje sastanaka na najmanju moguću mjeru.

Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79