Nove mjere: Vraćaju se navijači na tribine?

Realno je mali je rizik od zaraze na stadionima, rizik postoji prije i poslije utakmica, naveo je Čerkez.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da Krizni štab FBiH razmišlja o vraćanju gledalaca na otvorene sportske terene.

– Realno je mali je rizik od zaraze na stadionima, rizik postoji prije i poslije utakmica. Još ćemo razgovarati o tome – pojasnio je Čerkez.

Napomenuo je da ulazimo u period koji nosi veći rizik.

– Vraćaju se ljudi s godišnjih odmora, otvorile su se škole, otvorit ćemo i pozorišta. Kod nas je došlo do smanjenja broja oboljelih u pojedinim kantonima poput KS i TK, ali negdje imamo i značajan rast oboljelih što nas tjera na oprez. Sve što se dešava posljedica je kršenja mjera i preporuka. Imamo velike importe izvana – govori Čerkez.

Pojasnio je da je došlo do dorade nekoliko mjera koje se odnose na školstvo. Napomenuo je da su dali preporuku da se u zbornicima, na hodnicma i u zajedničkim prostorijama smanji susret i održavanje nastavničkog vijeća, sastanaka s roditeljima.

– Treba komunicirati online. Imali smo i određen broj upita roditelja čija su djeca u socijalnim ustanovama. Kroz našu naredbu dali smo mogućnost posjete, i ustanove moraju napraviti svoj krizni plan i prilagoditi ga, ispoštovati epidemiološke mjere kod posjeta – dodao je Čerkez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79