Nove naredbe Kriznog štaba KS: Zabranjene posjete socijalnim ustanovama

Zbog povećanja broja novozaraženih osoba na području Kantona Sarajevo, te potvrđenog slučaja zaraze novim koronavirusom jedne uposlenice Kantonalne javne ustanove „Gerontološki centar“, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom nalaže privremenu zabranu posjeta svim socijalnim ustanovama, odnosno staračkim domovima, sa primjenom od danas 21. juna ove godine.

Ovu mjeru privremene zabrane Kantonalni krizni štab je donio na osnovu tačke 11. Naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 12. juna ove godine, a prema kojoj je dozvoljeno svim kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

U saradnji sa resornim Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, ova naredba će odmah biti proslijeđena svim kantonalnim socijalnim ustanovama.

Planirano je da njena primjena traje sve dok se epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo ponovno ne stabilizira.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju uposlenicima i štićenicima primjenu higijensko-epidemioloških mjera koje inače provode u vanrednim okolnostima svoga rada i djelovanja.

Podsjećaju da su neke od njih: pojačana higijena i dezinfekciju prostora, s naglaskom na pojačanu higijenu predmeta koji se dodiruju rukama, za osoblje obavezno korištenje zaštitne opreme na pravilan način i prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za uposlenike kod kojih se pojave simptomi respiratorne infekcije, temperature i sl. preporučuje se ostanak kod kuće do ozdravljenja, u slučaju pojave simptoma kod korisnika, iste je potrebno izolovati u posebnu, za to određenu prostoriju, te telefonom potražiti savjet pripadajućeg ljekara porodične medicine ili u težim slučajevima Zavoda za hitnu pomoć, i drugi prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79