Nove prevare: Bratunčana ima za 1.000 više, a iz Teslića su čak i kandidati za odbornike “odselili” u Srbiju

Prevare koje su mjesec prije lokalnih izbora otkrivene u Bratuncu i u Tesliću govore mnogo toga o tome na šta su sve spremne političke stranke u BiH da bi se dokopale načelničkih i odborničkih fotelja.

Veliki broj građana Bratunca podnio je žalbe i zahtjeve da im se omogući da glasaju na biračkom mjestu u Bratuncu nakon što su s biračkog spiska odjavljeni i prijavljeni za glasanje putem pošte u Srbiji.

Krađa identiteta

Najveći broj birača tvrdi da nisu upoznati kako je do toga došlo i da je riječ o novim zloupotrebama. Ranije je na spisku za glasanje putem pošte bilo prijavljeno 1.800 Bratunčana, a sada je ovaj broj gotovo udvostručen. Na spisku za glasanje u Srbiji našlo se 2.500 građana Bratunca.

Zoran Blagojević iz mjesta Krasan-Polje tvrdi da mu je neko ukrao identitet, zloupotrijebio potpis, odjavio ga i prijavio da će glasati putem pošte iz Srbije. Blagojević kaže da su on i njegov sin Aleksandar bez njihovog znanja i saglasnosti odjavljeni s biračkog mjesta na kojem su uvijek glasali i da su obaviješteni da treba da glasaju putem pošte iz Srbije, a da nije navedeno iz kojeg mjesta i gdje im je nova adresa.

Dva kandidata za odbornike SDS-a prijavljena su na fiktivne adrese u Srbiji za glasanje iz inostranstva poštom iako ne žive u Srbiji, već u Tesliću. Predsjednik OO SDS-a Teslić Milan Kasapović izjavio je da je nakon objavljivanja spiska glasača koji glasaju iz inostranstva za ovu opštinu jasno da je došlo do masovne zloupotrebe glasačkog prava i ličnih podataka.

Neko je krivotvorio naše potpise i dokumente i prijavio nas da budemo glasači iz Srbije, ističe Darko Lazić.

(VIDEO) U srbijanskim mesnicama prijavljivani fiktivni glasači za izbore u BiH: Nemoj me snimati!

– Više od 1.300 lica prijavljeno je da glasa putem pošte iz Srbije. Smatramo da je više od 80 odsto prijavljeno na lažne adrese. Postoje osnovane sumnje da su stranke koje su bliske republičkoj vlasti zloupotrijebile lične podatke građana Teslića i prijavile ih da glasaju u inostranstvu mimo njihove volje, rekao je Kasapović.

Dodao je da se među ljudima koji su lažno prijavljeni za glasanje iz Srbije nalaze i dva kandidata za odbornike SDS-a Nikola Stokić i Darko Lazić. Lazić je istakao da su on i Stokić prijavili Okružnom tužilaštvu u Doboju malverzacije i zloupotrebu ličnih podataka po pitanju prijave za glasanje iz inostranstva.

– Neko je krivotvorio naše potpise i dokumente i prijavio nas da budemo glasači iz Srbije, što ukazuje na to da neko ima u posjedu naše lične dokumente te da s njima može da čini i druge zloupotrebe, rekao je Lazić.

Analizirajući biračke spiskove za glasanje iz inostranstva putem pošte, u SDS-u su došli do spiska od još 626 imena osoba kojima je, krađom identiteta, izmijenjena biračka opcija.

Brčko djeluje

– Sve je počelo tako što su nam se javljali pojedinci koji su provjeravali ličnu biračku opciju i otkrili da su prijavljeni za glasanje putem pošte, i to uglavnom iz Srbije, iako žive u Tesliću ili u nekoj drugoj državi, ali ne u Srbiji.

Kada su objavljeni spiskovi za glasanje putem pošte, došli smo do podataka kome je sve promijenjena biračka opcija. Morate znati da je Teslić malo mjesto, u kojem se, uglavnom, svi međusobno poznaju i znaju ko živi ovdje, ko je otišao u Srbiju, a ko u neku drugu zemlju, kaže za Oslobođenje Milan Miličević, načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor S. B. (29) iz ovog grada koji je osumnjičen da je u zadnjih 30 dana pribavio i iskoristio lične dokumente više lica tako što ih je bez njihovog znanja prijavio za glasanje izvan BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79