Nove prevare sa biračkim odborima u Doboju: Ista osoba zastupa sedam političkih subjekata

Bivša članica SDA, a sada kandidatkinja Koalicije “Doboj u srcu” Nirmela Janković preuzela je obrasce za članove biračkih odbora u ime Koalicije “Doboj u srcu”, Koalicije “Čapljina u Srcu”, HSP-a, Pokreta demokratske akcije PDA, Socijaldemokrata (SD), Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića i BPS-a Sefera Halilovića.

To znači da će ona i njeni šefovi raspoređivati i imenovati članove biračkih odbora za čak sedam političkih stranaka na ponovljenim izborima u Doboju, piše Istraga.ba.

Članove biračkih odbora za sedam političkih subjekata na predstojećim ponovljenim izborima u Doboju odabraće i rasporediti samo jedna osoba.

Naime, Nirmela Janković je 4. februara ove godine u Centralnoj izbornoj komisiji BiH potpisala i preuzela obrasce za članove i zamjenike članova biračkih odobora u ime Koalicije “Doboj u srcu”, Koalicije “Čapljina u Srcu”, HSP-a, Pokreta demokratske akcije PDA, Socijaldemokrata (SD), Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića i BPS-a Sefera Halilovića.

Nirmela Janković je, inače, na listi Koalicije “Doboj u srcu” koju predvodi Sevlid Hurtić, bivši član SDA koji je, zbog sukoba sa Adilom Osmanovićem, napustio tu stranku. I Nirmela Janković je doskora bila kadar SDA, a na opštim izborima 2018. godine je bila kandidat te stranke za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Uglavnom, sadašnja članica Koalicije “Doboj u srcu” preuzela je obrasce za sedam političkih stranaka koji, izuzimajući njen politički subjekt, ne igraju nikakvu ulogu na izborima u Doboju. Upravo o pojavi takvih političkih subjekata na sjednici CIK-a na kojoj su poništeni izbori na većini birališta u Doboju i Srebrenici govorio predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

“Uočena pojava političkih subjekata koji su osvajali od nula do sedam glasova, ali su ti subjekti imali svoje članove u biračkim odborima”, kazao je tada Bakalar.

Koalicija “Čapljina u srcu” jedan je od političkih subjekata koji je je poznat po prijavama u većini izbornih jedinica u BiH. Njihov predsjednik je Mirko Vasilj koji se predstavlja kao “oporba HDZ-u BiH”.

U Doboju, recimo, nemaju ni općinsku organizaciju niti biračko tijelo. No, s obzirom na to da su imali listu, imaju pravo i na članove biračkih odbora koje, kasnije, “predaju” dugim političkim subjektima koji imaju zapaženije rezultate u tom gradu.

“Iskustvo nas je naučilo da nezavisne stranke pretrpe najveću štetu na svakim izborima. Poslije razgovora sa nekim kolegama iz pojedinih opština i gradova koji na sličan način razmišljaju o izbornom procesu, odlučili smo da se prijavimo s ciljem da pomognemo koliko možemo da se spriječe izborne prevare”, govorio je u julu 2020. godine Mirko Vasilj nakon što su ga mediji upitali zbog čega se registrirao u Doboju.

Podsjećamo, zbog brojnih neregularnosti, Centralna izborna komisija BiH je poništila izborne rezultate u na 89 od ukupno 108 biračkih mjesta u Doboju. Ponovljeni izbori zakazani su za 21. februar ove godine, ukoliko Vijeće ministara BiH odobri sredstva za njihovo održavanje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79