Nove provokacije za preživjele žrtve genocida u Srebrenici

Visoki predstavnik Valentin Inzko sa svoje pozicije odlazi bez ispunjenog obećanja o zabrani negiranja genocida.

U međuvremenu nove provokacije za preživjele žrtve genocida. Na dvadesetak objekata u Srebrenici nalijepljeni su natpisi sa tekstom “Ulica Petera Handkea”, ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom.

Iza svega stoji Udruženje građana “Istočna alternativa” čiji predsjednik Vojin Pavlović kaže da je ovo poruka odbornicima u lokalnom parlamentu da počnu raditi svoj posao, razmatrati građanske inicijative i određivati se prema njima.

“Danas je Peter Handke dobio ulicu u Srebrenici što se nadamo da će u narednom periodu to Skupština potvrditi“, kazao je Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“.

Za preživjele žrtve genocida ovo je pokazatelj da se obilježavanje godišnjice bliži.

Mi smo prethodnih godina imali dosta tih ploča koje je on želio da postavi, pa i bistu Handkeu u samom gradu u parku, ako se sjećate, nismo to dozvolili nadam se da nećemo ni to dozvoliti, ističe Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

“‘95 -te kada su nas protjerali ,kad smo proživjeli genocid bila je ista ta ulica Grčka dobrovoljci i neće me iznenaditi ako se bude zvala i po negatoru genocida“, ističe Munira Subašić.

Uzrok svega nisu aktivisti nego jedan čovjek čije Udruženje, ponekad biva finansirano od institucija entiteta Republika Srpska ističe za N1 Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica.

“Ovdje bi načelnik Opštine (op.a. Mladen Grujičić) koji je već izjavio da te inicijative neće imati mjesta u Srebrenici, trebao posredstvom komunalne policije i policijske stanice u Srebrenici da promptno reaguje na to i da se ti plakati skinu“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79