Nove sankcije CIK-a: PDA kažnjena zbog bilborda općine Banovići koji promovišu načelnika

Ovo je drugi slučaj u kojem CIK kažnjava politički subjekt zbog plaćenog oglašavanja institucija u kom se promovišu kandidati

Centralna izborna komisija BiH (CIK) izrekla je danas još devet novčanih kazni zbog preuranjene kampanje i to protiv osam političkih subjekata, a na osnovu prijava koje je podnio Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH).

Odlukom CIK-a kažnjen je Pokret demokratske akcije – PDA sa 1.500,00 KM zbog bilborda i plakata koje je istakla i finansirala Općina Banovići, na kojima se uz čestitku dana Općine našla i slika načelnika Midhata Husića koji se ponovo kandidovao za ovu funkciju. Pored izrečene kazne zbog preuranjene kampanje, na sjednici je istaknuto da će se o ovome očitovati i Služba za reviziju CIK-a zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija jer je ova promocija plaćena javnim sredstvima.

Ovo je drugi slučaj u kojem CIK kažnjava politički subjekt zbog plaćenog oglašavanja institucija u kom se promovišu kandidati. Prethodno je kažnjena koalicija Zajedno za Semberiju i Srpsku zbog isticanja bilborda na kojima se pojavljuje aktuelni gradonačelnik Bijeljine koji je ujedno i kandidat za tu funkciju.

CIK je na današnjoj sjednici sa po 1.000,00 KM kaznio još i političke subjekte SDS, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine SDBiH, SNSD, Socijalističku partiju, SDP, koaliciju SDS – PDP, te Ujedinjenu Srpsku a sve zbog plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama prije početka kampanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79