Nove sankcije su pozitivne, ali ne vjerujem da će imati veliki uticaj na način vođenja politike u BiH

Američki analitičar govori za naš portal: Nove sankcije su pozitivne, ali ne vjerujem da će imati veliki uticaj na način vođenja politike u BiH

Nove osobe iz javnog života koje su dodane na listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država, Fadil Novalić i Slobodan Stanković, upotpunile su mozaik institucionalno kriminalizirane političke strukture moći u BiH, kaže u razgovoru za Fokus.ba američki analitičar Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije, think tank organizacije sa sjedištem u Berlinu.

Kako je naveo Bassuener, o ovim novoimenovanim pojednicima, koji su dodani na američku „crnu listu”, dugo se raspravljalo u kontekstu institucionalizirane korupcije i zloupotrebe vlasti.

Razgovarao: A. DUČIĆ/Fokus.ba

– Očigledno je da su stranke koje su najduže na vlasti i sa najvećim i najsigurnijim i konsolidovanim “područjima” najbolje pozicionirane da imaju najveću korist – SDA, SNSD i HDZ. Ali teško da su sami u igri. Svi njihovi izazivači se efektivno bore za prilike koje imaju. Niko nije pokazao volju da suštinski iskorijeni taj sistem. Pogrešno je govoriti o “korupciji” u politici BiH kao da je riječ o oportunističkoj infekciji ili aberaciji. Zloupotreba povjerenja javnosti za materijalnu i političku korist zaista je poenta politike – kaže Bassuener.

On napominje da lista američkog OFAC-a i izvršne naredbe o sankcijama pružaju koristan alat američkim kreatorima politike u borbi protiv prijetnji dejtonskom poretku i javnom interesu, a u nedostatku djelotvornih domaćih zakonskih sankcija protiv pojedinaca.

Dodaje da bi prijedlog senatorke Jeanne Shaheen koji bi pretvorio odredbe koje su izvršnom naredbom propisane u zakon, tako da buduća administracija ne bi mogla samo da ga poništi bio pozitivan korak.

-Dopunjavanje sankcija koje se najavljuju od strane SAD-a su očigledno metod prenošenja poruka, a ne pružanje poluge za stvarnu sistemsku promjenu. Tako su jučerašnje poruke upućene dvjema od tri stranke koje su u većini slučajeva izašle pojačane sa izbora: SDA i SNSD. Međutim, HDZ, kojem najviše koristi odluka koju je nametnuo visoki predstavnik Schmidt, a koja je u velikoj mjeri potaknuta od SAD – izbjegao je kaznu. To također šalje poruku. Niko ko promatra bh. politiku ne vjeruje da bilo koja od ovih stranaka djeluje na suštinski drugačiji način. Zaista, oni imaju zajednički interes da održe status quo – dominaciju cijelog spektra nad polugama moći – ističe Bassuener.

Stoga se, kaže on, moramo zapitati koliko su SAD zaista ozbiljne u svom glavnom cilju suočavanja s ukorijenjenom političkom korupcijom ako ne zamahnu svojom metaforičkom sjekirom prema glavama zmija – stranačkih lidera.

Bassuener: Poruka SAD-a je “dodirljivi ste”

-Zaključio bih da se ove sankcije koriste u službi sveobuhvatne politike upravljanja oligarhijom u BiH, za razliku od stvarnog suočavanja s njom i nastojanja da se olakša njena transformacija. Taj potonji cilj, naravno, mogao bi se ostvariti samo uz građane mobilizirane u tu svrhu širom BiH. Ali, po mom mišljenju, ovaj alat se rasipa na primjenu iglice, umjesto da ga kao kosilicu usmjere prema političkim elitama Balkana, “odsijecajući desetine glava”. Ovo je stoga očigledno taktičko, a ne strateško. Sveobuhvatni cilj je i dalje pacifikacija. Dakle, poruka je “dodirljivi ste”, što je samo po sebi dobra poruka. Ali sumnjam da će se pogođene strane uključiti u veliko čišćenje kuća kao rezultat toga – navodi Bassuener.

On dodaje da bez obzira na američku namjeru, SAD su uglavnom same u primjeni sankcija na političke i politički povezane ekonomske i kriminalne aktere BiH i Balkana.

– EU se zapravo institucionalno sterilizirala do proljeća 2024., pošto je prihvatila uslove Mađarske i Hrvatske za obnavljanje „restriktivnih mjera“ kao jednoglasne, za razliku od prethodnog standarda glasanja kvalifikovanom većinom (tj. 50% država članica, koje predstavljaju najmanje 60% stanovništva EU). Grčka je “uslužno” predložila da se ovo pitanje ne razmatra dvije godine. Države članice EU mogu primjenjivati ​​sankcije bilateralno (iako se većina suzdržava od toga ili će dati pravne odgovore zašto „ne mogu“). Sve dok pojedinci iz BiH i Balkana nisu pogođeni tamo gdje najvjerovatnije imaju imovinu ili gdje putuju – posebno u Austriji i Njemačkoj – stvarni uticaj sankcija je ograničen – mišljenja je Bassuener.

To je, kaže, na EU da riješi. Kako navodi, kao i sa nedavnim s nametanjem odluke od Visokog predstavnika, EU tek treba da se suoči sa pogubnim utjecajem svojih neliberalnih država članica na zapadnom Balkanu, čak iako se napreže da održi ujedinjeni transatlantski front protiv nacionalističkog iridentističkog neliberalizma s invazijom Rusije na Ukrajinu.

-Dakle, da zaključim, nove oznake sankcija su pozitivne, što se tiče njih. Ali ne vjerujem da nagovještavaju bilo kakvu promjenu politike od strane SAD-a, niti vjerujem da će imati veliki uticaj na način vođenja politike u BiH – zaključio je naš sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79