Nove snježne padavine i minusi u BiH

U Sarajevu su jutros, kao i u cijeloj BiH, zabilježene nove snježne padavine i minusi. Temperatura u Sarajevu iznosila je -1 stepen, dok je u Zenici zabilježeno -3 stepena, u Tuzli -1, Banjoj Luci, Brčkom, Grudama, Širokom Brijegu, Stocu i Trebinju 0 stepeni, u Bihaću, Bijeljini, Bugojnu, Mostaru i Neumu 1 stepen, a u Gradačacu 2 stepena. Na planini Bjelašnici zabilježeno je čak -8 stepeni, na Sokocu -6 i Ivan-sedlu -4 stepena.

Ipak, meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda za narednu sedmicu prognoziraju promjenu vremenskih prilika u BiH.

Od 14. januara najniža temperatura ne bi trebala biti ispod -2 stepena, za razliku od nekoliko proteklih dana, kada je u dijelovima naše zemlje zabilježeno mnogo hladnije vrijeme. Jutarnje temperature kretat će se od -6 do -1 u Bosni, u Hercegovini od -1 do 4 stepena, a očekivane dnevne temperature zraka u Bosni su od -2 do 3, u Hercegovini od 2 do 6 stepeni.

Između 14. i 22. januara očekuje se nešto toplije vrijeme. Prognozira se da će jutarnje temperature u BiH biti između -2 do 3, a dnevne od 3 do 8 stepeni

Zbog novih snježnih padavina i saobraćaj se na većini puteva odvija usporeno. Posebno se izdvajaju dionice u južnim, jugozapadnim i centralnim krajevima BiH.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, zbog čega je obustavljen saobraćaj za teretna motorna vozila na magistralnom putu M-15 Livno – Šuica, kao i na regionalnom putu R-419 Mihalji – Blidinje.

Na dionicama autoputa A-1 Zenica jug – Sarajevo sjever i Sarajevo zapad – Tarčin postavljeno je ograničenje brzine od 80 km/h, a na dionicama A-1 Sarajevo sjever – Sarajevo zapad i Zvirovići – Bijača, brzina je ograničena na 60 km/h.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, a posebna pažnja skreće se na puteve u višim predjelima, kao i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Vozači se pozivaju da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH, na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi – Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79