Novi apel iz Sandžaka, muftija Dudić poručio: Vlasti u Beogradu ne dozvoljavaju dolazak ljekara iz BiH

Nakon što je posljednjih dana eskaliralo stanje u Sandžaku po pitanju broja zaraženih koronavirusom, broj umrlih na dnevnom nivou dostizao je desetine, a opće stanje u lokalnom zdravstvenom sistemu pokazalo je nemogućnost da se nosi s nastalim izazovima, pokrenuta je inicijativa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se građanima Sandžaka pomogne.

U tom kontekstu, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se nekoliko puta telefonskim razgovorima sa predsjednikom Mešihata IZ u Srbiji, muftijom Mevludom ef. Dudićem interesovao za aktuelno stanje i načine konkretne pomoći.

Ljekarske ekipe iz Sarajeva i Tuzle

Došlo se na ideju da Islamska zajednica podrži i opremi ljekarsku ekipu iz Sarajeva i Tuzle, koja bi došla kao ispomoć ljekarima i pacijentima u Novom Pazaru, a s njom i određena vrsta medicinske opreme, koja je neophodna i nedostaje bolnici i pacijentima.

– Dok su nadležni državni organi Bosne radili na pripremi dokumentacije i potrebnih dozvola za dolazak ljekarske ekipe, Rijaset Islamske zajednice održao je vanrednu sjednicu, gdje su utvrđeni koraci pružanja pomoći.

Kada se očekivala radosna vijest povodom dolaska, iznenadio me je poziv reisu-l-uleme, koji me je obavijestio da nadležni organi u Beogradu nisu izdali ljekarskoj ekipi iz Bosne potrebne dozvole te da im je uskraćen dolazak, a samim tim i mogućnost da se građanima Sandžaka pomogne – kazao je muftij Dudić u izjavi za medije.

Očekuju reagiranje Aleksandra Vučića

Ovaj korak nadležnog Beograda nešto je što se nije moglo očekivati, a posebno se u aktuelnom trenutku ne može opravdati.

– Ostaje pitanje je li onima koji su donijeli odluku o neprihvatanju pomoći iz Bosne, uopće stalo do života u Sandžaku i popravljanja stanja u zdravstvenom sistemu. Od predsjednika države Aleksandra Vučića, ukoliko mu je stalo do života građana ove regije, očekujemo da se hitno uključi u rješavanje nastalog problema – zaključio je muftija Dudić, objavio je Mesihat.org.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79