Novi cirkus u procesu suđenja Miloradu Dodiku

Photo: Voice of Europe
Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić izjavio je da je njegova odbrana zatražila ponovno spajanje postupka koji se pred Sudom BiH vodi potiv njega i predsjednika entiteta Milorada Dodika.

Iako Lukić, Dodik i njihova odbrana tvrde da je predmet razdvojen na prečac i bez osnove, sudija je to uradio zbog informacija o lošem zdravstvenom stanju Lukića. U strahu je da bi njegov čest odlazak u bolnicu mogao usporiti sudski proces, Mirsad Strika je postupak razdvojio i ostavio mogućnost ponovnog spajanja ukoliko se Lukić bude osjećao bolje.

Prema Lukićevim riječima, odbrana se principijelno drži prava i da bi ponovnim spajanjem postupka bio ispunjen niz pretpostavki koje su, kako kaže, obavezujuće u svakom procesu, od principa ekonomičnosti do principa jednakosti obje strane.

“Možda je njihov motiv za razdvajanje bio da nama iz ruke izbiju faktor iznenađenja prilikom ispitivanja svjedoka i drugih procesnih radnji, pa da bi na osnovu jednog ročišta znali kako da se ponašaju na drugom”, ocijenio je Lukić.

Međutim, nije govorio o svom zdravstvenom stanju i da li će biti u mogućnosti pratiti ročišta s obzirom na to da je uoči posljednjeg završio u bolnici.

On je naglasio da generalno o legitimitetu Suda BiH mnogo govori činjenica da je predsjednik te institucije Ranko Debevec u pritvoru zbog sumnje da je skrivao dokaze.

Lukić je ponovio da je i sam Sud BiH dokazao da je suđenje Dodiku i njemu politički proces, ali i ukazao da se sa svakim odgađanjem ročišta na procesu stvara utisak o nesposobnosti i poraženosti ovog suda.

“Sve ovo je dio jedne sveukupne sile, kojoj je stalo da predsjednika RS-a dovedu u sudnicu, da time pokažu svoju moć”, ocijenio je Lukić za RTRS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79