Novi detalji afere “Var”: Od koga su sudije uzele 10.000 KM da naštimaju utakmice

Akcija „Var“, koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo kako bi konačno razbilo organiziranu kriminalnu grupu koja je učestvovala u namještanju utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH, kako stvari stoje, uzdrmat će Nogometni savez BiH i kompletnu sudijsku organizaciju!

Primanje mita

Istragom Tužilaštva, uz pomoć pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), već je sada utvrđena osnovana sumnja da su slobode lišene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i Fuad Zahirović, počinile krivična djela za koja se terete, a to je primanje mita.

Isto važi i za osobe koje su puštene da se brane sa slobode, a riječ je o, za sada, ukupno 12 osumnjičenih. No, istraga se, kako saznajemo, odnosi na još desetine osoba.

Iako je Sud BiH odbio prijedlog za određivanje pritvora, utvrdio je da se zabranom svakog oblika međusobnog kontaktiranja i sastajanja osumnjičenih i svjedoka ipak može očuvati integritet istrage i njeno okončanje bez neželjenih utjecaja i opstrukcija. Pogotovo zato što su pojedini priznali djela za koja se sumnjiče.

Hoće li “Var” srušiti nogomet u BiH?

U dokumentima Tužilaštva jasno je navedeno da su „krivična djela osumnjičeni vršili na način da su od uprava klubova koji su se takmičili u Prvoj ligi FBiH, zahtijevali davanje dara da bi, zauzvrat, poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, utjecali na ishod utakmica“. Za sada se imena tih osoba drže u tajnosti, jer istraga i dalje traje.

No, na osnovu uvida u dokumente Tužilaštva BiH, ekskluzivno otkrivamo detalje iz istrage. U tim dokumentima i službenim zabilješkama SIPA-e, koji su nastali praćenjem osumnjičenih, tačno se vidi koje su utakmice sporne i ko je i gdje osumnjičenima dao novac kako bi pogodovali rezultatima, piše Avaz.

Sudije Živkovića i Bajraktarevića delegirao je Dominković, a kontrolirao Zahirović, uz aminovanje Bilješka. Prema dokazima tužioca, uz jasne videosnimke SIPA-e, prva sporna utakmica odigrana je 13. oktobra ove godine na stadionu u Gabeli između GOŠK-a i Budućnosti iz Banovića.

Utvrđeno je da je sudija Živković dan prije početka utakmice u restoranu „Karaotok“ u Parku prirode Hutovo blato, zajedno sa sudijom Bajraktarevićem, od njemu poznate osobe primio dar u iznosu od 3.000 KM. Zauzvrat su obećali ishod utakmice u korist GOŠK-a, a novac su poslije podijelili. No, ono što nisu znali jeste da su novac uzeli od prikrivenih istražitelja, što su poslije i priznali. Isto je i s utakmicom između TOŠK-a i GOŠK-a koja je 20. oktobra odigrana na stadionu u Tešnju. Sudija Bajraktarević je dan ranije, kako se navodi, u automobilu prikrivenog istražioca na parkingu restorana „Čarda“ u Doboju od njemu poznate osobe označene kao M, uzeo 3.000 eura i 1.000 maraka. Od toga je 2.000 KM dao Dominkoviću.

Sve dijelili

Tužilaštvo vjeruje da je Dominković sve organizirao, što se potvrđuje i delegiranjem sudija za utakmicu između GOŠK-a i Budućnosti. On je, prema presretnutim razgovorima, rekao Bilješku: “Jedan od sudija ide s Kenom.

Asistenti će pomoći

Prilikom razgovora o cijeni za ishod utakmice GOŠK Budućnost, osumnjičeni Živković rekao je prikrivenim istražiteljima da će se on pobrinuti za svoje asistente. Naveo je da od njih očekuje da mu pomognu te da mora uključiti i kontrolu kako bi napisala da je sve uredu.

Koji je sudija Premijer lige pod istragom?

Istraga, kako se navodi u dokumentima Tužilaštva BiH, ne odnosi se samo na osobe i sudije iz Prve lige FBiH nego je rezultat višegodišnje istrage protiv više osoba, među kojima su i sudije Premijer lige BiH. Među njima je i G. M. (identitet poznat „Avazu“), što se navodi i u dokazima Tužilaštva BiH.

Nije zaslužio visoku ocjenu

Razgovor između Živkovića i Zahirovića potvrdio je da će Zahirović, kao posmatrač, sudiji na utakmici GOŠK – Budućnost dati visoku ocjenu, „mada je nije zaslužio“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79