NOVI DETALJI: Gačić je lociran rano jutros, nije htio da se preda, krio se u zemunici…

Komesar Halilović istaknuo je da su formirali štab s više policijskih agencija.

– Imali smo puno informacija, no sinoć smo uz pomoć sigurnosnih agencija napravili plan za današnju akciju. Izvršili smo pretres šireg područja između Hadžića i Kiseljaka – kazao je Halilović dodajući d anije bilo šanse da se ubica izvuče.

Edin Gačić je, kako saznajemo, lociran rano jutros. Bjegunac se, saznajemo, skrivao u zemunicama blizu tunela u izgradnji. Nakon što su mu se policajci približili, između njih je došlo do razmjene vatre, piše Slobodna-Bosna.

Tom prilikom je Gačić ubijen na licu mjesta, dok je policajca okrznuo metak, te mu je pružena pomoć na licu mjesta.

Danas je održana pres-konferencija povodom uspješno okončane policijske potrage za Edinom Gačićem. Konferenciji su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović.

Komesar Halilović je kazao da je nakon tragičnog događaja istragu vodilo Kantonalno tužilaštvo, a postupajuća agencija je bila MUP KS-a.

– Mi smo Kantonalnom tužilaštvu podnijeli izvještaj 10. februara protiv osobe koja je izvršila ubistvo i na osnovu dokaza koje smo pronašli i uporedili, imali smo sa aspekta policijskog rada rasvijetljeno krivično djelo. Zajedno smo formirali štab i uključili više policijskih agencija u potragu za osobom za koje je postojalo dovoljno dokaza za navedena dva ubistva. Bilo je mnogo informacija o kretanju osobe, ali moram reći da je sinoć informacija od OSA, koja je podijeljena s rukovodiocima policijskih agencija, rezultirala sačinjavanjem planakazao je Halilović i dodao:

– U jutarnjim satima krenuli smo u realizaciju plana, a više policijskih agecija na čelu s FUP-om i specijalnom jedinicom MUP-a KS-a krenulo se u pregled i pretres šireg lokaliteta na prostoru na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su pripadnici MUP-a KS-a došli do traga koji je na kraju doveo do izvršioca ubistva. Gačić se nije htio predati na pozive policajaca i došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije kojom prilikom je navedeni lišen života. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP-a KS-a i on je van životne opasnosti. U toku je uviđaj, izjavio je Halilović.

Na pitanje novinara da li je Gačiću neko pomogao, komesar je odgovorio da uviđaj još traje i da će više detalja biti poznato nakon uviđaja.

Gačić je lociran, rekao je komesar Halilović, na području općine Hadžići u blizini mjesta Košćan prema Lepenici.

Forto je, između ostalog, kazao da je ovo bila najmasovnija potraga u kojoj je učestvovalo više od 1.200 policijskih službenika pod koordinacijom Federalne uprave policije (FUP) s učešćem MUP-a Kantona Sarajeva i MUP-ova drugih kantona.

– Vlada je bila u stalnom zasjedanju s ciljem obezbjeđenja sigurnosti građana, rekao je kantonalni premijer.

Forto se zahvalio svim policijskim snagama koje su učestvovale u potrazi za Edinom Gačićem i građanima koji su zadržali mirnoću. Dodao je da će sačekati policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je da je potraga urodila plodom i da ubica Edin Gačić više nije sigurnosna prijetnja po građane Kantona Sarajevo. On se također zahvalio FUP-u, OSA i SIPA i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova MUP-a SBK-a i MUP-a ZDK-a koji su život i sigurnost građana činili normalnim.

– Želim se prisjetiti porodice preminulog policajca Mahira Begića i Sauda Sultanića koje je ubio Edin Gačić. Zahvaljujem se građanima koji su nam bili na usluzi i koji su nam davali razne informacije. Zadatak su izvršili specijalci MUP-a Kantona Sarajevo i presretan sam da smo s tim završili, rekao je Katica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments