Novi detalji likvidacije Radenka Bašića: Miljatović u inspektora pucao kroz plastičnu kesu, novac dobio u “dvije rate”

Aleksandar Miljatović, koji se tereti za likvidaciju načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića, predat je u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva, gdje će biti saslušan. Nakon toga će postupajući tužilac donijeti odluku o prijedlogu za pritvor. Ovo je potvrdila Dragica Tojagić, portparolka Tužilaštva.

Pucanj kroz kesu

Miljatović je, podsjetimo, lišen slobode zbog sumnje da je 21. marta ove godine u prijedorskom naselju Pećani brutalno likvidirao Bašića koji je išao pješice na posao. Uviđajem je utvrđeno da je Bašić s leđa pogođen u potiljak iz blizine hicem iz pištolja kalibra 7,65 milimetara.

Tokom ispitivanja u policiji, Miljatović je naveo da je pucao kroz plastičnu kesu, nakon čega je pištolj bacio u Vrbas. Istražioce je, prema nezvaničnim informacijama, odveo na tu lokaciju i za oružjem tragaju ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Miljatović je nakon zločina skinuo odjeću u kojoj je bio i zapalio je. Istražiteljima je rekao da je likvidaciju počinio za 50.000 eura po naredbi Dalibora Railića Dugog, koji se, po rješenju Suda BiH, nalazi iza rešetaka.

Aleksandar Miljatović je priznao likvidaciju

On je pritvoren u okviru predmeta Storage zbog šverca droge. Njegov motiv za likvidaciju načelnika je koristoljublje, ispričao je istražiteljima, pojašnjavajući da je isplata dogovorena u dvije rate.

Dio kao kapara, a drugi dio po obavljenom poslu. Railiću je navodno Bašić bio prepreka zbog trgovine narkoticima, ali i drugih kriminalnih djela. Bašić je prije nego što je likvidiran prijavio da je primijetio da ga neko prati i da mu je stalno za petama.

Unutrašnji postupak

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je jučer da je SIPA u Mostaru imala određenog doušnika koji je imao informaciju da bi moglo doći do ugrožavanja policijskog inspektora i upravo je u toj informaciji pominjano ime Dalibora Railića.

– Ta informacija je polovinom decembra prošle godine bila u opticaju i na neki način proslijeđena kancelariji u Banjoj Luci, ali zvanično nismo dobili tu informaciju. Nije se pominjalo konkretno ime, ali se pominjao Railić kao neko ko traži mogućeg izvršioca za likvidaciju policajca, objasnio je Lukač. On je kazao da ne zna zašto im ta informacija nije dostavljena na vrijeme, te da vjeruje da su mogli bolje reagovati i možda spriječiti likvidaciju, rekao je Lukač dodavši da je direktor SIPA Darko Ćulum već pokrenuo unutrašnji postupak da se utvrdi kako se kretala informacija i zašto nije došla do MUP-a RS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79