Novi detalji presude iz 1993.: Zornić donosio benzin, pomagači spaljivali leševe

Portal Žurnal.info objavio je detalje presude Vojnog suda u Sarajevu Enveru Zorniću, aktuelnom direktoru KJKP “Toplane” Sarajevo. Podsjetimo, nakon što je ovaj portal jučer objavio tekst “Novi direktor ‘Toplana’ Sarajevo Enver Zornić: Presuđeni zločinac koji je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata”, uslijedila je bura reakcija, a kasno sinoć Kadrovska komisija SDP-a Sarajevo donijela odluku o hitnoj smjeni Zornića.

U nastavku pročitajte detalje presude:

Bio je 4. januar 1993. godine. Enver Zornić je obezbijedio kanister s benzinom kojeg je, potom, predao Džemalu Hrustemoviću, Ismetu Tinjaku i Enveru Džanki. Trojka je istog dana otišla u napuštenu kuću u ulici Varaždinska 34 u kojoj su se nalazi leševi ranije likvidiranih Josipa Gogala i Jovana Popovića.

– U cilju uništavanja tragova izvršenih likvidacija, leševe Popović Jovana i Gogala Josipa prekrili su drvima, polili benzinom i zapalili – napisao je u avgustu te ratne 1993. godine vojni sudija Muhidin Kapo.

 

Pet dana poslije spaljivanja, Zorici Gogala su javili da joj je suprug likvidiran.

– Sahrani niko od nas nije prisustvovao, a sahranjen je 9. januara na Groblju Svetog Josipa u Sarajevu – prisjeća se za Žurnal penzinisana bh. sutkinja Zorica Gogala.

– Afera s šestimi trupli – pisalo je tog dana na stranicama slovenačkog “Dela” koji je detaljno izvijestio o pronalasku posmrtnih ostataka šest ljudi u sarajevskom naselju Hrasno Brdo.

Novinski članak slovenačkog “Dela” Foto: (Žurnal.info)

“Gogala likvidiran”, objavila je HINA vijest iz Sarajeva u kojoj je navedeno da je “zapovjedništvo sarajevske vojne policije u petak poslijepodne saopćilo da je visoki državni dužnosnik u Vladi BiH i ugledni djelatnik HDZ-a BiH Josip Gogala likvidiran”.

Tadašnji član Predsjedništva BiH Miro Lasić izdao je saopćenje u kojem je naveo da je “Hrvatima u Sarajevu ugrožena osobna sigurnost, jer se pojedine skupne pod zaštitom vojnih vlasti nasilno ponašaju”. Vođe te nasilne grupe, ispostavit će se nekoliko dana kasnije, bili su Enver Zornić i Izet Tinjak. Ukupno ih je bilo devet i sijali su strah u tom dijelu Sarajeva.

– Zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo likvidacija Josipa Gogala i drugih lica, zatim teške krađe, Vojno tužilaštvo Sarajevo je na prijedlog Vojne policije prihvatilo krivične prijave i otvorilo istragu protiv ukupno devet osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru. Istragom je obuhvaćeno šest, u našem listu već pomenutih pripadnika Šeste brdske brigade – Izeta Tinjaka, Rifeta Zornića, Envera Zornića, Dževada Omerbegovića, Amira Husića, Mirsada Ašanija – izvijestilo je 14. januara 1993. godine sarajevsko “Oslobođenje”.

Novinski članak iz januara 1993. Foto: (Žurnal.info)

Sedam mjeseci kasnije, Vojni sud je presudio. Prvooptuženi Enver Zornić osuđen je na deset godina i dva mjeseca zatvora. Drugooptuženi Izet Tinjak osuđen je na petnaest godina robije, Mirsad Ašani je dobio deset godina i dva mjeseca, Enver Džanko pet godina i osam mjeseci, Amir Husić na dvanaest godina, dok su Džemal Hrustanović i Ismet Tinjak osuđeni na po tri mjeseca zatvora. Ubili su, a potom spalili – Jovana Popovića, Josipa Gogala, Jagodu Janković, Sretena Ninkovića i Dobrilu Vuletić rođenu Sobotić. Sve su ih, od jula 1992. godine do januara 1993. godine likvidirali na identičan način u napuštenoj kući u Varaždinskoj ulici u Sarajevu. I sve su ih spalili.

Faksimil presude Foto: (Žurnal.info)

Enver Zornić danas tvrdi da mu se pakuje afera. Tadašnji sudija a današnji advokat Muhidin Kapo tvrdi da se to svima moglo desiti. Čelnici SDP-a BiH tvrde da nisu znali da je Zornić osuđen zbog likvidacije Srba i Hrvata u Sarajevu, pa su ga zato predložili za direktora javnog preduzeća “Toplane” Sarajevo. Kantonalni premijer Edin Forto također nije bio upoznat, kao što je tradicionalno iznenađen i Elmedin Konaković. Uglavnom, svi kažu: “ako se dokaže da je sve ovo istina, Zornić mora odstupiti”. No, sve je zvanično dokazano prije tačno 26 godina. I svi su mogli znati, da su željeli da znaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79