Novi dizelaši daleko čistiji od benzinaca

Anti-dizel histerija prošle godine je doživela svoj vrhunac, što je uticalo da se samo 36 odsto evropskih kupaca počasti novim dizelašom. Frapantan je podatak da je prodaja automobila sa ovom vrstom motora pala u poslednje godine za čak 15 odsto.

Prodajne prognoze nisu dobre za naredni period, a neki analitičari smatraju da će udeo dizelaša pasti ispod 5 odsto u narednih deset godina.

loading...

ALI…

Najnovija testiranja, koje je sproveo Nemački auto-moto klub (ADAC), pokazuju da novi dizelaši emituju neverovatno malu količinu azotnih oksida (NOx), ako ih uopšte i emituju, kao i slučaju “mercedesa C220d” (0 mg NOx/km).

Još neki modeli su postigli ekstremne vrednosti. “BMW 520d karavan”, “opel astra 1.6D” su izbacili samo 1 mg NOx po kilometru, “BMW 520d Steptronic” 5 mg NOx/km, a “sitroen berlingo BlueHDI 130” 7 mg NOx/km.

dizel infografik

Kao najveći problem dizel motora apostrofirani su azotni oksidi, nusprodukt sagorevanja ovog goriva. Ovi gasovi su najveći krivci za brojna oboljenja respiratornih organa, kao i prevremenu smrt desetina hiljada ljudi širom sveta.

Zvuči neverovatno da su u nekim slučajevima pojedini dizel modeli izbacivali manje azotnih-oksida od svojih benzinskim parnjaka. 

Inače, zbog pada prodaje dizelaša, prvi put u poslednjih deset godina u Evropi porastao je nivo emisije ugljen dioksida kod novih automobila. U 2017. dizelaši su emitovali 117,9 g CO2/km, a benzinci 123,4 g CO2/km. Ova prednost na strani novih dizela je posebno zanimljiva ako se zna da su ovi motori, u proseku, snažniji od benzinskih – 142 u odnosu na 123 KS.

Naverovatni rezultati ADAC-ovog testiranja posledica suprimenjene tehnologije koju je kompanija Boš najavila pre nepunih godinu dana.

Iz Boša su tada najavili da će nova tehnologija, koja je namenjena novim EURO 6d agregatima, softverskom nadgradnjom smanjiti emisiju azotnih oksida za čak više 90 odsto u odnosu na postojeće stanje. Bošova “laboratorijska” vozila postigla su tada rezultat od samo 13 miligrama NOx po kilometru i mereno u novom RDE ciklusu.

Ista tehniku merenja su primenili i ADAC-ovi stručnjaci.

Mercedes je ovakav rezultat objasnio “posebnom obradom i višestrukom recirkulacijom izduvnih gasova” na njihovom motoru OM 654, prenosi britanski Auto Express. “Naš cilj je da do 2020. dostignemo prosečan nivo od 30 mg NOx po pređenom kilometru, mereno po RDE ciklusu.”

Prema aktuelnom EURO 6d-TEMP standardu, maksimalni nivo emisije azotnih oksida, prilikom RDE testiranja, iznosi 168 mg/km, koji će se od januara 2020. spustiti na 120 mg/km.

Čak je moguće da će ova norma pasti i na samo 80 mg NOx/km, jer je krajem 2018. godine Evropski sud pravde presudio da Evropska komisija nema pravo na određenje faktore usklađenosti, koji je omogućena viša granica. Najavljeno je da će se EK žaliti na tu presudu.

Sve ovo ipak neće uticati da se smanji najezda starijih polovnih dizelaša na istočnu Evropu.

Loading..