Novi dokument o respiratorima, pečat i potpis premijera falsifikovani

22.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca "Srebrena malina" Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Unakrsnim ispitivanjem svjedoka Kristijana Marića danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i dr” zbog afere “Respiratori”. Odbrana jednog od optuženih, Fikreta Hodžića, pokazala je novi, treći dokument o respiratorima na kojem je, kako tvrdi advokatica Mirna Avdibegović, zloupotrebljen potpis i pečat premijera Fadila Novalića.

Istakla je kako se ova dokumentacija nalazi u tužilačkom spisu i da je odbrana do njega došla uvidom u tu dokumentaciju.

“Ovo je treći potpuno novi dokument za koji je odbrana iznijela dokaze da je svjedok sam sačinio dokument zloupotrebljavajući i memorandum i pečat premijera FBiH. Svjedok je iskoristio svoje pravo da ne odgovori na to pitanje”, rekla je Avdibegović.

Odbrana je pokušala i da ospori kredibilitet svjedoka prezentujući njegov iskaz u kojem navodi kako je lagao pojedinim osobama u komunikaciji s njima predstavljajući se kao osoba koja je spona te kada je govorio o uvećanju cijena.

“Rekao je da je uvećanje cijena bilo sredinom aprila 2020. godine, a mi smo pokazali da je 7. aprila cijena ACM812A bila 45.000 eura po komadu. Cijena krajem marta i početkom aprila bila je od 33.000 pa nadalje. On je potvrdio da je cijena konstantno rasla, da je podatak koji je on iznio bio iz period prije pandemije”, kazala je advokatica Fikreta Hodžića.

Podsjetimo, Kristijan Marić iz Mostara je bio uključen u nabavku kao jedan od posrednika firme Srebrena malina. On je dobio imunitet u ovom predmetu.

  Oskrnavljeni spomenici na srpskom groblju kod Zenice

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79