Novi gaf: Ministar Arnel Isak dao dozvolu da se u naselju u Maglaju renovira asfaltna baza!

Mještani naselja Bistrica i Poljice nisu saglasni da se na lokalitetu stare asfaltne baze Bistrica (MZ Moševac), koja je u vlasništvu firme “Doboj putevi” Doboj Jug izvrši rekonstrukcija i dogradnja postojeće asfaltne baze, čiji se kapacitet povećava za čak 60%. Pokrenuli su i peticiju koju je do sada potpisalo preko 350 građana.

Ukoliko se ne zaustavi rad asfaltne baze po isteku okolišne dozvole, kako kažu, građani okolnih naseljenih mjesta Poljice, Bistrica, Moševac…biće primorani posegnuti za mjerom građanskog neposluha.

Traže od nadležnih organa i institucija da po isteku okolišne dozvole ista prestane sa radom jer je štetna po zdravlje ljudi i okoliš. Asfaltna baza je od vodozaštitne zone rijeke Bistrice udaljena oko jedan kilometar i stotinjak metara od prvih kuća.

Prema informacijama sa kojima raspolaže maglaj.net portal, Federalno ministarstvo okoliša i turizma se očitovalo da ukoliko se radi o uklanjanju stare asfaltne baze i montiranju nove na istoj lokaciji nije potrebno mijenjati Rješenje o okolišnoj dozvoli nego evidentirati kapacitet nakon isteka od 5 godina. Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, koje vodi Arnel Isak, izdalo je urbanističku i građevinsku saglasnost za radove koji se izvode.

Na 30. sjednici Skupštine ZDK, zastupnik Jasminko Kapić (SDP) uputio je Inicijativu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK, za provjeru opreme koja se instalira u Poslovnoj jedinici Doboj putevi d.o.o. Doboj jug, koja se nalazi u naseljenom mjestu Moševac, općina Maglaj.

Naime, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoliša je izdalo dozvolu (uprkos negativnom mišljenju Općine Maglaj) za proizvodnju 100t/h asfaltne baze, međutim informacije sa terena govore da je na ovoj lokaciji u toku instalacija opreme koja premašuje dozvoljenu količinu proizvodnje asfaltne baze na okolišnoj dozvoli izdatoj od strane Ministarstva, a koja u ranijem periodu nije dobila saglasnost lokalne zajednice Jelah, općina Tešanj.

“Svjesni smo činjenice, da asfaltna baza predstavlja industrijski objekat koji može ugroziti okoliš, ukoliko se ne predvide i ne preduzmu sve potrebne mjere zaštite”, poručio je Kapić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79