Novi gradonačelnik Istanbula za prvu vanjsku posjetu izabrao Sarajevo!

Novi gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu, za prvu inostranu posjetu nakon pobjede izabrao je Sarajevo, doznaje “Slobodna Bosna” iz krugova bliskih turskoj ambasadi u Sarajevu.

Imamoglu je dva puta tokom izborne kampanje za gradonačelnika Istanbula javno obećao da će u slučaju pobjede prvo posjetiti glavni grad BiH. Izvor blizak Turskoj ambasadi u Sarajevu potvrdio je za “Slobodnu Bosnu” da bi Imamoglu mogao doći u Sarajevo već krajem jula ili početkom augusta ove godine, što će biti njegovo prvo inostrano putovanje nakon preuzimanja vlasti u najvećem turskom gradu koji se prostire na dva kontinenta.

Ekrem Imamoglu, koji je na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula ubjedljivo pobijedio svog protivnika iz Erdoganove AK partije, Binaly Yidirima, vjerovatno će za četiri godine biti CHP-ov kandidat za predsjednika Turske. To je naime put kojim je prije njega krenuo i aktuelni turski predsjednik, Reyep Tayyip Erdogan.

Imamoglu je rođen u Trabzonu, morskoj luci na obali Crnog mora, odakle dolazi i aktuelni turski predsjednik Erdogan. Oba su u ranoj mladosti amaterski igrali nogomet, dolaze iz konzervativnih porodica i pripadaju tipu populističkih političara.

Početkom godine, Imamoglu se sastao sa Erdoganom kako bi razgovarao o budućnosti Istanbula, a takvom gestom zaradio je poštovanje birača, koji su se često osjećali otuđeno od sekularne Republikanske narodne partije.

Nakon pobjede na ponovljenim izborima za gradonačelnika, Imamoglu je obećao “novi početak” u Istanbulu i izrazio je spremnost na saradnju sa Erdoganom.

Imamoglu je osvojio 54 posto glasova, ostavljajući iza sebe kandidata vladajuće AKP i bivšeg premijera Binalija Jildirima.

Inače, Imamoglu je rođen u gradu Akćabat u blizini Trabzona, 1970., gdje je završio osnovnu i srednju školu, a studirao je na Istanbulskom univerzitetu.

Imamoglu je oženjen i otac troje djece.

Imamoglu je simbolički pobjednik izbora u Istanbulu, a stvarnu vlast u tom megapolisu zadržala je Erdoganova AK partija. Glasači u Istanbulu birali su vlast na četiri odvojene liste: za mjesnu zajednicu, za općinu, za gradski parlament i za gradonačelnika. Erdoganova partija pobijedila je na tri razine vlasti, no opozicioni kandidat Imamoglu pobijedio je u najzvučnijoj utrci, onoj za gradonačelnika najvećeg grada u Turskoj.

Imamoglu je pobijedio zahvaljujući unisonoj podršci Kurda, koji su se u posljednje vrijeme listom okrenuli protiv Erdoganove AK partije, zbog poznatih događaja u Siriji. Kurdi su druga po brojnosti nacionalna grupa u Istanbulu, poslije Turaka, i njihov glas je zapravo presudio u pobjedi Imamoglua.

Imamoglu će imati stanovitih poteškoća u obnašanju vlasti, s obzirom da u gradskoj skupštini Istanbula najviše mandata ima Erdoganova AKP, 180, dok CHP, partija koja je kandidirala Imamoglua, ima 50 zastupnika manje. Stoga je Imamoglu prisiljen tijesno surađivati s Erdoganom, čija će partija u Istanbulu i dalje kontrolirati četiri petine gradskog budžeta, s obzirom na činjenicu da su osvojili vlast u najvećem broju istanbulskih općina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79