Novi gradonačelnik Zagreba srezao broj službenih automobila sa 146 na 44

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević aneksom ugovora smanjio je broj službenih vozila u Gradu Zagrebu sa 146 na 44, piše Index.hr.

Postojeći ugovor za najam vozila produžen je do kraja godine kako Grad ne bi ostao bez vozila, ali je aneksom broj vozila smanjen za čak 102. Svih luksuznih automobila, poput Audija i BMW-a, Tomašević se riješio. Umjesto toga do kraja godine će Grad koristiti 44 vozila – 42 Opel Corse, jedan Passat i jednu Opel Astru.

Gradonačelnik i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec koristit će Opel Astru, a predsjednik Skupštine Joško Klisović Passat. Time su troškovi za službena vozila za preostalih pola godine smanjeni s 2.25 miliona kuna na pola miliona kuna.

Krajem godine bit će raspisan novi konkurs na kojem će se nabavljati vozila prema stvarnim potrebama Grada, piše Index.hr.

Također se ukida praksa da pročelnici i predsjednici Vijeća gradskih četvrti mogu službene automobile koristiti 24 sata na dan. Opel Corse koje odsad imaju na raspolaganju moći će koristiti samo za vrijeme radnog vremena.

Poništen javni konkurs za najam 151 vozila

Podsjetimo, ranije danas Tomašević je poništio javni konkurs za najam 151 vozila. Procijenjena vrijednost najma iznosila je 4.500.000 kuna bez PDV-a.

– Poništava se otvoreni postupak javne nabave s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s tri gospodarska subjekta na razdoblje od jedne godine, u predmetu nabave “najam motornih vozila”. Odluka o poništenju postaje izvršna dostavom odluke ponuditelju ili natjecatelju, sukladno odredbi članka 308.

Tijekom postupka odlučeno je o promjeni o opsegu i sastavu voznog parka, što posljedično dovodi do znatnih promjena u bitnim elementima opisa i količine predmeta nabave u odnosu na postojeći. Navedeno predstavlja okolnost zbog koje bi došlo do sadržajno bitno drugačije obavijesti o nadmetanju i dokumentacije o nabavi da je bila poznata ranije te je temeljem članka 298., stavka 1., točke 2. ZJN 2016 odlučeno kao u izreci – stoji u objašnjenju odluke.

Protiv odluke postoji mogućnost žalbe u roku od 10 dana.

Upravo je poništavanje ovog konkursa bilo najavljivano kao jedan od prvih poteza Tomaševića nakon dolaska na vlast.

– U više od 90 posto slučajeva ove teme natječaja, ista tvrtka osvaja natječaj, a to je upravo Viator koji je u posljednje četiri godine ugovorio čak 52.447.654 kune s Gradom. Prema našim informacijama, prvotni natječaj vrijedan 4,5 milijuna kuna Grad je poništio jer je u specifikacijama navedeno da vozila ne smiju biti starija od 7 mjeseci. Viator taj uvjet u natječaju nije mogao ispuniti, a bez obzira što je bilo i drugih ponuđača, natječaj je poništen zbog „nedostatka u dokumentaciji prijavljenih ponuđača“. Na ponovljenom natječaju, nakon raspuštanja Skupštine, natječaj osvaja pogodite tko, baš Viator – rekao je Tomašević prije dva i po mjeseca o ovom konkursu, prenosi Index.hr.
Bandić planirao u najam uzeti BMW ili Audi od 147 konja

Konkurs koji je poništen raspisao je pokojni gradonačelnik Milan Bandić početkom godine.

U konkursu je tražio 77 osobnih automobila kao Volkswagen Polo, Renault Clio, Opel Corsa ili jednakovrijedno vozilo (putničko vozilo, niža klasa, ručni mjenjač, 5 vrata), 52 osobna automobila kao Volkswagen Golf, Renault Megane, Opel Astra, Škoda Octavia, Hyundai Elantra, Ford Focus ili jednakovrijedno vozilo (putničko vozilo, donja srednja klasa, diesel motor, najmanje 4 vrata), 6 osobnih automobila kao Ford Mondeo, Opel Insignia, Peugeot 508, Volksvagen Passat ili jednakovrijedno vozilo (putničko vozilo, srednja klasa, diesel motor, automatski mjenjač, limuzina), jedan osobni automobil kao Audi A4, Mercedes C klasa, BMW 3 ili jednakovrijedno vozilo (putničko vozilo, srednja klasa, diesel motor, automatski mjenjač, snaga min. 110 kw), jedno kombi vozilo kao VW Multivan, Mercedes V klase ili jednakovrijedno vozilo te jedno kombi vozilo kao Opel Vivaro, Renault Trafic ili jednakovrijedno vozilo).

Planiralo se nabaviti i 10 električnih automobila (vozilo kao eSmart, Nissan Leaf, VW eUP, Citroen C zero ili jednakovrijedno vozilo. Kriterij jednakovrijednosti: električni pogon, bijela boja, najmanje 2 vrata) te tri dostavna vozila (vozilo kao VW Caddy, Renault Kangoo, Fiat Doblo, Citroen Berlingo ili jednakovrijedno vozilo. Kriterij jednakovrijednosti: gospodarsko vozilo, 1+1 mjesta za sjedenje, diesel motor i dva kombija).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79