Novi izbori po starim pravilima, moguće male tehničke izmjene

Iako Bošnjaci i Hrvati nisu postigli dogovor o reformi izbornog procesa, u dobrom dijelu usaglasili su tehnička pitanja Izbornog zakona BiH, međutim s obzirom na izostanak dogovora o krupnim političkim pitanjima izbora člana Predsjedništva BiH i Doma naroda, pitanje je da li će te tehničke izmjene dobiti podršku u parlamentu BiH.

U svakom slučaju, i s izmjenama i bez izmjena Izbornog zakona BiH izbori u oktobru, kako je rekao Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, biće održani jer nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju opštih izbora i sprovođenje izbornih rezultata.

“Mi nemamo pretjeranu potrebu da zauzimamo stav za organizaciju izbora jer je vrlo jasno i precizno definisano zakonom i izbora mora biti”, rekao je Bakalar.

Inače, razgovori Bošnjaka i Hrvata u Neumu uz posredovanje Metjua Palmera, specijalnog predstavnika SAD za izbornu reformu, i Angeline Ajhorst, direktorice pri Evropskoj službi za spoljne poslove, osim o političkim pitanjima, vođeni su i u vezi sa tehničkim poboljšanjima. U tom dijelu, kako su istakli pojedini učesnici sastanka u Neumu, postignut je visok stepen saglasnosti, a dogovoreno je da se spriječe prodaja u biračkim odborima, krađa glasova, manipulacije vrećama itd.

“Važno je pitanje da li će oni koji nisu postigli dogovor u Neumu pristati da se izmijeni Izborni zakon, čime bi se unaprijedio izborni proces i obezbijedilo da se poštuje izborna volja građana”, rekao je Mirko Šarović, lider SDS-a.

U pregovorima u Neumu, koji se odnose na tehničke izmjene Izbornog zakona, kako prenose mediji, učestvovao je i Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a, koji je takođe istakao da je moguće da HDZ blokira usvajanje tehničkih izmjena jer nije dobio ono što hoće. S obzirom na krah pregovora u Neumu izvjesno je da ni u nastavku razgovora Bošnjaka i Hrvata neće doći do kompromisa i pored činjenice što gotovo svi evropski zvaničnici ističu da se ne smije odustajati i da razgovori moraju biti nastavljeni.

Delegacija EU u BiH saopštila je da je vidjela napredak tokom pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi i očekuje da političke stranke nastave tražiti rješenje za neriješena pitanja. Iz Delegacije EU pozvali su Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva da finalizuje integrativni paket reformi.

I Žozef Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, rekao je odgovarajući na pisma koja su uputili predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić da povlačenje iz pregovora o Izbornom zakonu neće biti prihvatljiva opcija. On je rekao da će njegov tim u Evropskoj službi za spoljne poslove i specijalni predstavnik EU u BiH nastaviti s uključivanjem i olakšavanjem dijaloga… “Kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući SAD i Kancelariju visokog predstavnika. Međutim, rješavanje oba problema zahtijevaće od lidera u BiH kompromis i političku hrabrost”, napisao je Borel.

Kada je riječ o razgovorima u Neumu, osim evropskih i svjetskih zvaničnika, i pojedini domaći akteri osjetili su napredak, međutim Dragan Čović, lider HDZ-a, nakon neumskih pregovora rekao je da je pitanje kako dalje te da je format razgovora u Neumu na kojem su bili lideri partija iz FBiH završen.

Ono što je gotovo sigurno jeste da će, kako je rekao Milorad Dodik, lider SNSD-a, nepostizanje dogovora u Neumu usložniti političku situaciju BiH jer Bošnjaci imaju dobru varijantu da ponovo izaberu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH i zadaju definitivan politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu.

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da su pregovori u Neumu pokazali da u BiH postoji više problema i da Republika Srpska nije ta koja je jedini i glavni problem.

“Imate problem između Bošnjaka, odnosno muslimana, i Hrvata, i problem postojećeg izbornog zakonodavstva koji stvara tu vrstu tenzija”, rekao je Selaković, ponavljajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH na isti način na koji poštuje i teritorijalni integritet Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79