Novi konkurs na UKC Tuzla, nova malverzacija: Stranačko upošljavanje kandidata koji je već radio?

Redakciji Crne Hronike javila su se dva kandidata sa konkursa na UKC Tuzla za zapošljavanje jedne osobe na posao sanitarnog inžinjera.

Nakon što smo objavili niz tekstova u vezi sa nepravilnostima u konkursu za 35 medicinskih sestara/tehničara, ni novoobjavljeni rezultati konkursa za sanitarnog tehničara nisu prošli bez skandala.

,,I posle izbora u jeku političke trgovine nastavlja se nelegalno zapošljavanje na UKC-u Tuzla.

Naime, nedavno je raspisan konkurs za sanitarnog tehničara u službi za procjenu rizika i poboljšanje kvaliteta i edukaciju na UKC-u. Na startu kreće nelegalnost. U konkursu se traži VSS tj. sanitarni inžinjer, opis poslova za magistra ili menadžera. U pozivu za testiranje nije navedena literatura, a na ispitu pitanja nevezana za opis poslova navedenim u javnom oglasu.

Da bi se što lakše izmanipulisalo bodovim na usmenom ispitu kandidati sa većim brojem bodova ostvarenim na pismenom dijelu testiranja dobijaju znatno manji broj na usmenom, ali zato kandidat koji je radio na ugovor od 6 mjeseci neposredno prije konkursa dobija maksimalan broj bodova. Naravno kada je za njega i raspisan konkurs.

Da bi se što bolje i lakše naštimali bodovi, komisija je zažmirila na Uvjerenja o pripadnosti boračkoj populaciji koja ima prednost pri zapošljavanju, te ih nije ni bodovala i ako je obavezno na osnovu Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru TK. Možda zato što izabrani kandidat nije posjedovao navedeno uvjerenje te ako bi se drugim kandidatima bodovalo on ne bi mogao imati najveći broj bodova te bi propala politička trgovina i obećano radno mjesto od strane Lejle Vuković zastupnice u Skupštini TK svom sugrađaninu i političkom kolegi, a sve po odobrenju novoimenovanog direktora UKCa Tuzla Vahida Jusufovića koji je za vrijeme svog kratkog mandata postao poznat po nelegalnom zapošljavanju”, piše u prvom pismu dostavljenom našoj redakciji.

Još jedan od kandidata odlučio nam se javiti, a njegovo pismo pročitajte u nastavku:

,,Postovani. Citao sam vase tekstove na temu konkursa koji je proveden na UKC Tuzla. I ja sam imao isti problem. Konkurisao sam za radno mjesto sanitarni tehnicar, a u konkursu je trazena visoka strucna sprema te na samom konkursu UKC ponizave sve sanitarne inzinjere i u konkursu ih naziva tehnicarima.

Prije raspisivanja konkursa saznao sam da na tom radnom mjestu radi kolega koji je cak u svojoj biografiji na predizbornom plakatu na proteklim izborima naveo da je uposlenik UKC-a. I naravno taj kolega je i primljen. Sto se tice same konkursne procedure pismeni dio ispita je protekao korektno, na usmenom dijelu ispita nismo imali ista pitanja, danas sam isao do pravnice na UKC u koja mi je rekla da pitanja nemoraju biti ista svim kandidatima. Takodjer ni meni nisu uracunali dodatne bodove koje bi trebao ostvariti na osnovu zakona o dopunskim pravima boraca i clanova njihovih porodica jer mi je otac ratni vojni invalid.”

Šta je tačno?

Na rezulatima konkursa koji su dostupni javno ugovor sa UKC Tuzla će potpisati Mujanović Mirza.

Mujanović je na konkursu primljen, iako je imao pismeni ispit na kojem je osvojio manje bodova od kandidata na drugom i trećem mjestu. Taj nedostatak ispravljen je na usmenom ispitu gdje Mujanović osvaja najviše bodova, a svi ostali kandidati manje od njega.

Na Facebook stranici SBB Gradačac može se pronaći da je Mujanović bio kandidat za gradsko vijeće Gradačca na izborima 2020. godine, te se priče kandidata iz našeg inboxa mogu smatrati opravdane i osnovane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79