Novi korak ka povezanosti: U planu izgradnja brze ceste od Velike Kladuše, Cazina i Bihaća

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavile su javni poziv za izradu glavnog projekta dijela brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – granica s Hrvatskom, strateškog saobraćajnog projekta koji bi trebao povezati Krajinu s ostalim dijelovima zemlje i susjednom Hrvatskom.

Ovaj dio ceste proteže se od Bihaća (Kamenica) do Ćoralića, obuhvatajući dužinu od 17,95 kilometara. Projekt ima za cilj podizanje razine saobraćajne infrastrukture u regiji te otvaranje novih perspektiva za privredni razvoj. Gradnjom ove ceste, Krajina bi trebala napustiti saobraćajnu izolaciju, omogućujući brže putovanje prema Sarajevu i ostatku Bosne i Hercegovine, ali i povezivanje s Hrvatskom.

Očekuje se da će cesta pridonijeti privrednom prosperitetu regije, olakšati prijevoz tereta i putnika te potaknuti turizam i trgovinu. Ovo dugoočekivano povezivanje također bi trebalo doprinijeti jačanju veza između susjednih država.

Vrijednost ugovora za izradu glavnog projekta, bez PDV-a, procijenjena je na 5,1 milion KM. Rok izvršenja ugovora je 18 mjeseci od dana dostavljanja zahtjeva za pružanje usluga od strane ovlaštenog predstavnika ugovornog organa. Ponude zainteresiranih stranaka bit će otvorene 12. februara 2024. godine.

Očekuje se da će ovaj projekt imati značajan utjecaj na razvoj regije te poboljšati  povezanost unutar Bosne i Hercegovine i šireg regionalnog područja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79