Novi korak ka povezanosti: U planu izgradnja brze ceste od Velike Kladuše, Cazina i Bihaća

Novi korak ka povezanosti: U planu izgradnja brze ceste od Velike Kladuše, Cazina i Bihaća


Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavile su javni poziv za izradu glavnog projekta dijela brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – granica s Hrvatskom, strateškog saobraćajnog projekta koji bi trebao povezati Krajinu s ostalim dijelovima zemlje i susjednom Hrvatskom.

Ovaj dio ceste proteže se od Bihaća (Kamenica) do Ćoralića, obuhvatajući dužinu od 17,95 kilometara. Projekt ima za cilj podizanje razine saobraćajne infrastrukture u regiji te otvaranje novih perspektiva za privredni razvoj. Gradnjom ove ceste, Krajina bi trebala napustiti saobraćajnu izolaciju, omogućujući brže putovanje prema Sarajevu i ostatku Bosne i Hercegovine, ali i povezivanje s Hrvatskom.

Očekuje se da će cesta pridonijeti privrednom prosperitetu regije, olakšati prijevoz tereta i putnika te potaknuti turizam i trgovinu. Ovo dugoočekivano povezivanje također bi trebalo doprinijeti jačanju veza između susjednih država.

Vrijednost ugovora za izradu glavnog projekta, bez PDV-a, procijenjena je na 5,1 milion KM. Rok izvršenja ugovora je 18 mjeseci od dana dostavljanja zahtjeva za pružanje usluga od strane ovlaštenog predstavnika ugovornog organa. Ponude zainteresiranih stranaka bit će otvorene 12. februara 2024. godine.

Očekuje se da će ovaj projekt imati značajan utjecaj na razvoj regije te poboljšati  povezanost unutar Bosne i Hercegovine i šireg regionalnog područja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija