Novi korona-skandal trese Njemačku: Lažnim testovima oštetili državu za stotine miliona eura

Državu su ovi testovi samo u aprilu i maju koštali preko 660 miliona eura

U Njemačkoj su privatni centri za testiranje posljednjih mjeseci nicali poput gljiva poslije kiše. Međutim kritičari su od početka tvrdili da je sistem podložan prevarama. Sada su se te slutnje i obistinile, piše Deutsche Welle.

Otkako je početkom marta njemačka vlada kao jednu od mjera uvela i mogućnost besplatnog testiranja za sve građana, diljem zemlje su počeli nicati centri za testiranje. Osim u apotekama i kod doktora, testovi se mogu obavljati i u jednom od mnogih centara koji su smješteni u trgovačke centre, parkinge trgovačkih centara ili u jednostavne kontejnere u blizini prometnih objekata poput željezničkih kolodvora. Masovno testiranja je postalo jedan od prioriteta i glavnih mehanizama u borbi protiv pandemije.

Obavljeno 70, naplaćeno 1.000 testova?

Za mnoge s osjećajem za dobar biznis pokretanje poduzeća za provođenje testiranja se uskoro pokazalo kao vrlo unosan posao. Od države ovi centri naplaćuju 18 eura po testu. Državu su ovi testovi samo u aprilu i maju koštali preko 660 miliona eura.

No kako je sada otkrila istraživačka ekipa javnih servisa WDR-a i NDR-a i nadregionalnog dnevnika Süddeutsche Zeitung, ovaj sistem bez pretjerane mogućnosti provjere doslovno poziva na manipulacije. Novinari ovog tima su tajno kontrolirali broj obavljenih testova u nekoliko nasumično odabranih testnih centara. U jednom centru u Kölnu novinari su izbrojali 70 obavljenih testova u jednom danu. Firma koja stoji iza ovog testnog centra je od države za taj dan naplatila 1.000 testova. Do sličnih zaključaka se došlo praćenjem sličnih centara u Essenu i Münsteru.

Pokrenuta istraga

Sada je, nakon kritika, bio prisiljen reagirati i ministar zdravstva Jens Spahn. „Bilo da se radi o maskama ili testovima – svako ko koristi pandemiju kako bi se obogatio na kriminalan način, bi se trebao sramiti”, objasnio je političar CDU-a preko Twittera. On je još dodao kako je „dobro da se sada uključilo i državno tužilaštvo”.

Državno tužilaštvo za privredni kriminal pokrenulo je istragu protiv dvije vodeće osobe jedne kompanije u Bochumu kod koje su utvrđeni lažni obračuni. Spahn je najavio „nasumične probe” i rekao kako kompanije koje provode testove dokumentaciju moraju čuvati do 2024. do kada je predviđeno provođenje testova.

Iskrivljena epidemiološka slika?

Kelnski ured za zdravstvo se pribojava kako se radi o „vrhu ledenog brijega” i da će novi slučajevi pogrešnog obračuna uskoro izići na vidjelo dana. Zdravstvene službe se pribojavaju još jednog negativnog efekta. Tri centra, koje je pratio istraživački tim, su u roku jedne sedmice prijavila 25.000 testova od kojih niti jedan nije bio pozitivan. Nakon najnovijih saznanja o stvarnom broju testiranih osoba postoji bojazan da su ovi iskrivljeni podaci mogli iskriviti stvarnu epidemiološku sliku na terenu.

Manji koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), oštro je kritikovao ministra Spahna zbog, kako je navedeno, „katastrofalnog menadžmenta” u borbi protiv pandemije. „Nakon maski sad i skandal s brzim testovima. Ministar Spahn je ignorisao upozorenja koalicijskog partnera da su uvjeti pod kojima se provodi testiranje neprihvatljivi”, rekao je Carsten Schneider iz SPD-a.

Proteklih mjeseci su se pojavile i optužbe na račun nekoliko zastupnika Unije CDU/CSU da su se obogatili prilikom nabavke zaštitnih maski nakon čega je nekoliko njih dalo ostavke na političke položaje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79