Novi Krizni štab Kantona Sarajevo razmatra zatvaranje skijališta ukoliko dođe do pogoršanja situacije

Krizni štab Kantona Sarajevo bi, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, mogao narediti zatvaranje skijališta.

Za Klix su iz Štaba kazali da postoje dva razloga za takvu odluku – primjer iz regiona i Evrope te nepoštovanje trenutnih mjera.

Danas je održana prva sjednica novog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, a nakon koje je rečeno da su, između ostalog, razmatrali i stanje na skijalištima, odnosno moguće zatvaranje istih ukoliko dođe do povećanja broja zaraženih, to jeste ukoliko se nastavi nepoštovanje epidemioloških preporuka u ugostiteljskim objektima na skijalištima i u redovima za lift.

Jedan od članova Štaba Ednan Drljević nam je kazao da je ovo za sada samo razmatrano i to na inicijativu novog ministra Harisa Vranića, dok epidemiologinja iz kantonalnog Kriznog Štaba Aida Pitić navodi da će, ukoliko dođe do pogoršanja situacije, morati pribjeći i ovakvoj mjeri. 

“Ono što smo do sada vidjeli nije obećavajuće. Ukoliko se nastavi praksa nepoštovanja mjera na planinama, postoji mogućnost razmatranja ove odluke, isto kao i u zemljama regije”, rekla je Pitić.

Dodaje da su na planinama gužve, da je na skijanju veliki broj ljudi bez maski koji čekaju u redu za karte i za lift. Ednan Drljević nam je također rekao da se o nepoštovanju mjera na skijanju govorilo na današnjoj sjednici. 

“Kod nas se te mjere nikako ne sprovode kako treba. Imao sam priliku da obiđem skijališta. Ako donesemo odluku to će biti zbog neprimjerenih slika iz ugostiteljskih objekata na planinama i čekanja u redovima, skijanje kao skijanje nije problem”, naveo je Drljević.

Drugi razlog za donošenje odluke o zatvaranju skijališta bio bi taj što primjeri iz regiona i Evrope pokazuju da je takav potez najpametniji.

“Mi smo svi zajedno razmatrali cjelokupnu situaciju znajući da su skijališta zatvorena i u Njemačkoj, u Austriji je bilo problema, a znamo da je u Evropu korona i došla sa skijališta”, podsjeća Drljević. 

On navodi da je Krizni štab ovim razmatranjem htio da djeluje na vrijeme jer bi “ono što nam se sada dešava moglo obiti o glavu za 15 dana”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79