Novi ne dolaze u velikom broju: Još 62 migranta sklonjena s ulica u Bihaću

ranim jutarnjim satima Služba za poslove sa strancima preduzela je operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području grada Bihaća na četiri lokacije, gdje su se migranti okupljali i boravili u improvizovanom smještaju.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su na tim lokacijama zatekli 62 migranta, u najvećem broju državljana Pakistana i Afganistana, te je izvršena njihova relokacija, smještaj i zbrinjavanje u privremeni prihvatni centar Lipa.

Trenutno se provode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije istih, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Lipa.

Aktivnosti su provedene u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a USK-a, te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

– Ovo su kontinuirane aktivnosti koje provodimo na sedmičnom novou. Van kampova nam je ostao još jedan mali broj migranata, a sa ovim aktivnostima smo značajno poboljšali sigurnosnu situaciju. Ono što je dobro, evidentno je da se samanjio i dolazak migranata na ove prostore tako da smo sada već uspostavili red kojeg se svi prifržavaju, rekao je za Patriju Mujo Koričić, komesar policije u USK.

Tokom provođenja tih aktivnosti pronađen je jedan maloljetnik bez pratnje o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad grada Bihaća radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njegovog daljeg smještaja i zbrinjavanja.

Provođenje tih aktivnosti je nastavak koordinacije Službe za poslove sa strancima sa lokalnim vlastima u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima na području Unsko-sanskog kantona, te će se nastaviti kontinuirano provoditi u narednom periodu, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79