Novi njemački zakon ne ide naruku ljudima srednje dobi

Novi njemački zakon ne ide naruku ljudima srednje dobi


Novi njemački Zakon o zapošljavanju, koji je na snagu stupio 1. marta, olakšaće pristup kvalifikovanom osoblju, a istovremeno ograničiti pristup tržištu rada ove države radnicima starijim od 45 godina iz zemalja van EU.

To poručuju iz banjalučke Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Spektar“, uz objašnjenje da ovim zakonom otpada provjera ili dokazivanje poslodavca da nije mogao pronaći odgovarajuću radnu snagu na domaćem, odnosno tržištu EU, što je bila najozbiljnija administrativna barijera.

– Pod pojmom kvalifikovanog osoblja zakon podrazumijeva, prije svega, visokoobrazovane stručnjake i kvalifikovane radnike, odnosno specijalizovanu radnu snagu. Oni će moći, za razliku od dosadašnje prakse, provesti četiri do šest mjeseci u Njemačkoj i tražiti posao. Njemački poslodavci će dogovarati saradnju sa kvalifikovanim radnicima iz zemalja van EU na isti način kao i sa domaćom radnom snagom. Kada odaberu odgovarajućeg kandidata, dogovore saradnju, te u pojednostavljenom postupku započinju izradu važećih dozvola za rad i boravak – kaže direktor agencije Miroslav Vukajlović.

Prema njegovim riječima, IT radnicima će biti dovoljno dokazati radno iskustvo u branši, kroz ugovor ili neki stručni dokaz, čime stiču pravo radnog angažmana na teritoriji Njemačke.

Njemačka zatvara vrata nekvalifikovanim radnicima s Balkana?

Osobe starije od 45 godina imaće strože kriterijume. Moraće predugovorom dokazati da ostvaruju zakonom predviđenu bruto platu, otprilike 3.800 evra – kaže Vukajlović.

Dodaje da je, po novom zakonu, onemogućeno dugo čekanje kao što je bila dosadašnja praksa, odnosno uvedeni su rokovi koje administracija mora poštovati.

– Cijeli postupak izdavanja dozvola trebao da bude završen za manje od dva mjeseca od podnošenja zahtjeva. Međutim, osobe koje traže posao u Njemačkoj nemaju prava na socijalnu pomoć, već sve sami moraju isfinansirati. Po potrebi, moraće dokazivati i da raspolažu sa dovoljno sredstava za period potrage za poslom – objašnjava Vukajlović.

Dodaje da pomenuti zakon predviđa olakšan postupak dokazivanja stručnosti kandidata.

– Dosadašnja praksa zahtijevala je i prikazivanje ugovora o radu sa prethodnim poslodavcima, što sada nije potrebno. Uslov za zapošljavanje ostaje dokaz o poznavanju njemačkog jezika – kaže Vukajlović za Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija