Novi, opasni izazov s gajbama širi se TikTokom: “Gore i od pada sa merdevina”

Posljedni izazov koji se širi internetom uključuje velike plastične kutije za mlijeko, ravnotežu i vrlo bolne padove.

U izazovu ‘kutija za mlijeko’, koji je nedavno pokrenut na TikToku, sudionici uzimaju nekoliko velikih, plastičnih kutija za mlijeko, slažu ih jednu na drugu u oblik piramide i pokušavaju se popeti na vrh i onda sići, a da se pritom čitava konstrukcija ne prevrne.

Video snimke vrlo bolnih padova jako su popularne na internetu, a neke od njih pogledane su već više miliona puta. Liječnici upozoravaju da u ovom izazovu mogu nastati jako teške povrede.

“To je možda i gore nego pasti sa merdevina”, kazao je Shawn Anthony, ortoped i kirurg u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

George Gantsoudes, ortoped i hirurg iz Virginije, napisao je na Twitteru:

“Ortopedske operacije potrebne da se saniraju povrede zadobivene prilikom ovakvih padova spadaju pod tzv. ‘elektivne operacije’, odnosno one koje nisu hitne”.

U ponedjeljak je zdravstveni ured Baltimorea na Twitteru objavio:

“S obzirom da se broj hospitalizacija povećava širom zemlje, informirajte se u svojoj lokalnoj bolnici imaju li mjesta za vas prije nego se prihvatite ovog izazova”.

Izazov s kutijama od mlijeka posljednji je u nizu potencijalno opasnih izazova koji su postali viralni na TikToku, piše Jutarnji.hr.

Posljednjih mjeseci na toj se platformi pojavilo nekoliko izazova uključujući ‘blackout challenge’ (‘izazov nesvjestice’) u kojoj mladi i djeca zadržavaju dah dok se ne onesvijeste te ‘Benadryl izazov’ u kojem mladi namjerno uzimaju velike količine antihistaminika kako bi izazvali halucinacije.

U službenoj izjavi o ovom posljednjem izazovu, glasnogovornik TikToka je rekao:

“TikTok zabranjuje sve sadržaje koji promovišu opasno ponašanje, a mi uklanjamo sve takve snimke i preusmjeravamo potrage na stranice s uputama kako bismo takvo opasno ponašanje obeshrabrili. Potičemo sve da budu oprezni, kako na mreži tako i u stvarnom životu”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79