Novi pravilnik u OS BiH: “Vojnici se ne smiju se svađati u komentarima na FB a evo što ne smiju ni lajkati”

Novi pravilnik u OS BiH: “Vojnici se ne smiju se svađati u komentarima na FB a evo što ne smiju ni lajkati”


Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine kreiralo je Nacrt kodeksa ponašanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na društvenim mrežama i online platformama, a kojim se detaljno propisuje šta smiju objavljivati i lajkati na Facebooku i ostalim društvenim mrežama.

Pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga ne smiju komentirati, objavljivati, dijeliti ili reagirati na sadržaje koji štete integritetu i ugledu MO i OS.

Nije dozvoljeno, stoji u Nacrtu kodeksa, sudjelovanje u neprimjerenim raspravama ili objavama koje se mogu dovesti u vezu s uvredljivim sadržajima na osnovu nacionalne, etničke, dobne, vjerske osnove, invaliditeta, spolne orijentacije, bračnog statusa, porijekla, socijalnog ili drugog statusa.

Također, zabranjeno je objavljivanje sadržaja službenih dokumenata Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga.

Zabranjeno je i odobravanje, poricanje, umanjivanje ili pokušaji opravdanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na društvenim mrežama i online platformama.

Zabranjeno je veličanje i davanje podrške osobama optuženih i presuđenih pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratnih zločina na društvenim mrežama i online platformama.

Zabranjeno je veličanje, davanje podrške, promoviranje ili bilo kakvo komentiranje lika i djela počinioca drugih krivičnih djela na društvenim mrežama i online platformama.

Zabranjeno je pripisivanje individualno presuđenog zločina entitetu, etničkoj grupi, vjerskoj zajednici, zajednici ili drugim pojedincima na društvenim mrežama i online platformama”, navodi se u Nacrtu kodeksa.

Zaposlenici se moraju pridržavati političke neutralnosti, ne slijediti instrukcije i ne ispoljavati svoja uvjerenja u vezi sa stavovima i djelovanjem političkih stranaka, službenika političkih stranaka, političkih blogera.

“Ne smije se objavljivati ili reagirati na sadržaje koji mogu negirati ili omalovažavati događaje od posebnog pijeteta za konstitutivne ili ostale narode ili građane u BiH. Ne ispoljavati stajališta na društvenim mrežama i online platformama po pitanju ratnih konflikata u svijetu”, stoji, između ostalog, u Nacrtu kodeksa.

Kršenje pravila, principa i zabrana propisanih Kodeksom povlači disciplinsku odgovornost.

Nadzor nad provođenjem Kodeksa obavlja Generalni inspektorat Ministarstva obrane BiH i inspektori u Oružanim snagama BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija