Novi predsjednik VSTV-a: Nemojte nas previše pritiskati, treba nam vremena da “udahnemo”

Halil Lagumdžija, novi predsjednik VSTVBiH danas se obratio javnosti nakon što je jučer izabran na ovu poziciju. Naime, kako je kazao na konferenciji za medije do sada je radio kao sudija, tačnije 25 godina je radio kao sudija.

Između ostalog, kazao je da sve što je trebao reći je rekao kroz svoje odluke.

– Nisam se nikada obraćao medijima i mislim da odluke trebaju govoriti. Sjednica je bila otvorena za javnost, sve što je rečeno sve ste vidjeli. Ja sam sudija prvenstveno. Zamolit ću vas da nas ne pritiskate previše, na početku smo rada, da nam date vremena da “udahnemo”. Kada počnemo sa svim, onda ćemo imati dovoljno vremena, kazao je Lagumdžija.

On je istakao kako je svjestan da je povjerenje u pravosuđe narušeno te da je upravo prvi korak da se vrati povjerenje građana.

– Mislim da smo svi svjesni činjenice da je povjerenje u pravosuđe narušeno i prvi korak je uspostavljanje povjerenja građana. Svi članove VSTV-a će sa mnom raditi na izgradnjiu povjerenja između građana i institucije. Sve dok povjerenje ne bude vraćeno, neću biti zadovoljan. Insistirat ću na hitnom usvajanju izmjena i dopuna zakona o VSTV-u, koji će unaprijediti odredbe o sastavu, procesu imenovanja i napretku integriteta. Želim da vidim i transparentniji proces zapošljavanja na funkcijama i poštivanje regulativa, kazao je on-

Također je prokomentarisao situaciju sa prethodnim predsjednikom VSTV-a, Milanom Tegeltijom.

– Situacija do koje je došlo u vezi sa njegovom ostavkom nije do kraja normirana. Donesene su odluke za koje mislim da su jedine moguće pravilne. U smislu nekih reperkusija neće biti negativnih posljedica. Ja lično želim učiniti sve da sve ovo krene u jednom pozitivnom pravcu, zaključio je Lagumdžija, javlja Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79