Novi pretresi u Nizozemskoj: Mirza Gačanin u zidovima svojih kuća skriva novac stečen krijumčarenjem kokaina?

Nizozemska policija ponovo je pretresla zgradu u Bredi čiji je vlasnik Mirza Gačanin, objavio je večeras tamošnji list Algemeen Dagblad. Pretres je izvršen na zahtjev belgijskog pravosuđa, a policija sumnja da se u zidovima kuće nalaze velike količine novca stečenog krijumčarenjem kokaina.

Branilac Mirze Gačanina Louis de Leon u utorak navečer je za AD rekao da ne zna ništa o tom pretresu, a list piše da će belgijske vlasti uskoro izaći sa detaljima o velikoj kriminalističkoj istrazi usmjerenoj protiv narko kartela koji kokain iz Južne Amerike krijumčari u Evropu.

Mirza Gačanin je, podsjećamo, uhapšen u maju ove godine nakon višemjesečne međunarodne istrage usmjerene protiv kartela “Tito i Dino” kojim rukovodi njegov bratić Edin Gačanin poznat po nadimku Tito. Kompletnu međunarodnu istragu koordinira američka Agencija za borbu protiv droge DEA, a prema dokumentima nizozemskog pravosuđa ovaj karetel se dovodi u vezu sa najmanje 16 tona kokaina zaplijenjenog širom svijeta. Istraga.ba u posjedu je novih dokumenata o ovom kartelu koji je je duboko povezan sa italijanskom mafijom Cammora. Vođa kartela posljednjih godina živi u Dubaiju odakle rukovodi međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Perua.

Ovo je shema peruanske policije sačinjena nakon zapljene dvije tone kokaina u Peruu. Osoba označena kao Raul je, zapravo, Sarajlija David Cufaj, a u presudi suda u Limi piše da je Cufaj prevozio kokain za osobu kodnog imena – “Tito”. Označen je kao organizator poslova osuđenog Cufaja i kao kupac droge u velikim količinama.

Edin Gačanin porijeklom je iz Sarajeva, a posljednji put je u glavnom gradu BiH boravio u septembru 2016. godine kada mu je domaćin bio biznismen Gordan Memija. Tada su ga čuvali pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije kojom rukovodi Mustafa Selmanović.

Edin Gačanin Tito

U znak zahvale što su ga čuvali, Gačanin je donirao uniforme Specijalnoj jedinici FUP-a, a jednu je zadužio i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Edinov stric Mirza Gačanin, čiji su objekti u ponedjeljak ponovo pretreseni u Bredi, povezan je sa brojnim biznismenima u Sarajevu. Više od dva miliona maraka oprao je preko pozajmica koje je dobio od Dževada i Jasmine Halilović, vlasnika firme Tranzit Export Sarajevo. Dio novca, oko milion maraka, oprao je i preko kupovine zemljišta u naselju Buljakovo u Sarajevu, Njegov zastupnik bio je bivši vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Hasan Hodžić. Istraga.ba, u saradnji sa kolegama iz Nizozemske i Perua priprema veliki dosje o ovom kartelu koji slovi za jedan od najmoćnijih kartela na svijetu i čiji poslovi vrijede više milijardi eura. Kartel Tito i Dino povezan je sa italijanskom mafijom, potom poznatim kriminalcima iz Sjeverne Irske, ali i Čileancima, Peruancima i Marokancima koje je predvodio Riduan Taghi koji je također uhapšen u Dubaiju. Također ćemo obraditi i njihove saradnike u Sarajevu koji se, uglavnom, bave ulaganjem u nekretnine ili iznajmljuju stanove čiji su stvarni vlasnici članovi kartela Tito i Dino – prenosi Istraga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79