Novi problem: RS ne priznaje novog visokog predstavnika u BiH!?

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je danas da je imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH “sporno”. Ona je istakla da se “nelegalno mimo procedura pokušava imenovati novi visoki predstavnik”.

U Banjoj Luci je danas održan sastanak Cvijanović s predstavnicima stranaka vladajuće koalicije u RS-u povodom imenovanja Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

Cvijanović je nakon sastanka kazala da je cilj ovih stranaka da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma.

Dodala je da strane potpisnice treba da budu saglasne o imenovanju, a da se ono potom potvrđuje rezolucijom Vijeću sigurnosti UN-a.

“Mi ne možemo prihvatiti ovakvo imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka”, rekla je Cvijanović koja je za sutra najavila satanak sa strankama opozicije u RS-u.

Ona je dodala da “međunarodni faktor ne razumije šta su stvarne potrebe ove zemlje”.

Vladajuće stranke iz RS-a i ranije su iznijele stav da se ovaj entitet treba pitati o imenovanju visokog predstavnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je rekao da će RS prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu s Aneksom 10, što podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, a to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, BiH i Hrvatska”.

Podsjetimo, jučer su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Treba napomenuti da se Ruska Federacija nije složila s ovom odlukom.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79