Novi problem u FBiH: Digitalni certifikati o vakcinaciji

I 17 mjeseci od početka pandemije koronavirusa, u BiH još se očekuje masovnija vakcinacija stanovništva. Pristižu veće isporuke cjepiva, Kanton Sarajevo od subote će vakcinisati bez najave, masovna imunizacija provodi se u još nekim sredinama, dok se u Livnu mogu vakcinisati svi državljani BiH. No, sada se pojavljuje novi problem. Digitalne cetifikate, odnosno, potvrde o vakcinaciji, još nisu uveli svi kantoni u FBiH.

Nakon primljene druge doze vakcine protiv korona virusa, dobijene digitalne potvrde od Kantona Sarajevo Irfan Godinjak je sa QR kodom bez problema prešao granicu susjedne Hrvatske, piše N1.

“Što se tiče prelaska Hrvatske granice, preko uputa kolega saznao sam da je potrebno da se popuni formular i pri popunjavanju može se zakačiti screenshot QR code certifikata KS i prešao sam granicu bez problema, niko me nije pregledao”.

QR kod neki vakcinisani i dalje čekaju

No, ovaj QR code neki vakcinisani građani Kantona Sarajevo i dalje čekaju. U drugim kantonima takva aplikacija nije ni pokrenuta. Stoga brojni građani na granicama, za razliku od Irfana, moraju predočiti druge potvrde.

“Imao sam problema. Vraćali su me nazad i tako. Zbog ovih papira oko COVID nisam imao sve papire, potvrdu i tako”, rekli su nam građani na granici sa Hrvatskom.

U entitetu Republika Srpska, baš kao i u KS, građani dobijaju QR kod potvrdu nakon vakcinacije. Ostali kantoni u Federaciji različito su pristupili ovoj problematici.

Različit pristup kantona

“U svrhu prelaska međunarodnih graničnih prelaza domovi zdravlja izdaju potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19. U HNK/Ž još uvijek nije započet proces masovne vakcinacije obzirom da još uvijek nemamo dovoljan broj vakcina za taj vrlo ozbiljan proces”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo HNK.

No, svi građani iščekuju uvođenje COVID pasoša što bi im olakšalo putovanje, kao i konačan početak masovne vakcinacije. U Brčko Distriktu masovna imunizacija je u toku, ali su, baš kao i brojni kantoni u Federaciji čekali da državni nivo uvede kovid pasoše. Do sada je ovdje vakcinisano 11% stanovništva. Kanton Sarajevo prednjači u Federaciji po broju vakcinisanih sa više od 50 hiljada vakcinisanih prvom dozom. U Livnu se svi građani mogu vakcinisati kada žele, a masovna vakcinacija je počela i u Banovićima za razliku od ostalih gradova i općina u Tuzlanskom kantonu.

Uskoro kreće masovna imunizacija

“Zadovoljan sam. Brzo sve ide, prošlo je desetak minuta, sve je uredu. Zadovoljan sam”, rekao je Nevres Mujić.

S obzirom na brojne donacije, masovna imunizacija u svim dijelovima BiH uskoro će konačno krenuti. No, politička situacija na državnom nivou po svemu sudeći dodatno će prolongirati uvođenje covid pasoša. Od nižih nivoa vlasti građani očekuju konkretnije korake. Sa druge strane epidemiolozi se brinu da će sada doći do novog problema, odnosno do izostanka zainteresovanosti građana za vakcinaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79