Novi problemi za učenike Bošnjake: Osporavaju im Bosanski jezik, a sada ostali i bez prijevoza

Učenici područne osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika ni jutros nisu sjeli u školske klupe, a roditelje učenika od petog do devetog razreda i učenika srednjih škola dočekalo je novo neugodno iznenađenje.

– Jutros smo morali organizovati prijevoz za djecu koja idu u centralnu školu u Zvorniku i koja idu u srednju školu. Autobusi koji su ih trebali prevoziti ne dolaze u vrijeme kada se organizuje nastava. Jutros smo prevezli osmero djece, a imamo ih ukupno oko 35 koji idu u Zvornik. Po ovakvom redu vožnje, koji nije prilagođen učenicima, oni nikad neće na vrijeme stići u školu – kaže Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja učenika iz Liplja.

Osnovci od prvog do četvrtog razreda nisu počeli školsku godinu jer su im u matične knjige upisane ocjene iz “jezika bošnjačkog naroda” kojeg nisu izučavali.

– Djeca neće ići u školu dok se ova nepravda ne ispravi. Imali smo razgovor s direktorom Goranom Ivanovićem i gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem. Direktor je rekao da nema odluke u pismenoj formi o prepravci upisanog predmeta u matične knjige. Neko je, dakle, usmeno izdao naredbu da se počini krivično djelo jer u matične knjige ocjene mogu upisivati samo učiteljice ili učitelji koji su bili predavači. Ovo je slučaj za SIPA-u koja mora izuzeti dokumentaciju i utvrditi ko je počinio krivično djelo i ko je naziv Bosanski jezik prepravio u “jezik bošnjačkog naroda” – decidan je Muharem Sinanović za Faktor.

Učenici škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika sa roditeljima stupili u štrajk

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79