Novi show na sjednici NSRS-a: Naš predsjednik, gospodin Milorad Dodik, nije nikakav nacionalista i ne mrzi ljude bez obzira na vjeru

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić na današnjoj sjednici postavio je pitanje Srebrenki Golić, ministrici za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

– Nacionalistički istupi vašeg vođe prema Vanji Bjelici – Prutini niko od visokih funkcionera SNSD-a pa ni vi nije osudio. Da li vaše ćutanje je znak odobravanja ili imate nešto da kažete na tu temu – pitao je Stanić.

Golić mu je odgovorila.

Interesi RS

– Kao prvo, mogu sa sigurnošću da tvrdim i kažem da naš predsjednik, gospodin Milorad Dodik, nije nikakav nacionalista i ne mrzi ljude bez obzira na vjeru, naciju, rasu ili bilo šta drugo – kazala je Golić.

Dodala je da je odluke CIK-a protumačila da je predsjednik njene partije komentirao na taj način da nije zastupala interese RS i naroda u koji u njoj žive. On ne mrzi bilo koga i ne misli protiv bilo koga bez obzira.

Nakon ovog njenog odgovra uslijedio je aplauz poslanika SNSD-a u NSRS.

Stanić je tražio i da se sa dnevnog reda skine tačka o visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) jer smatra da to ne bi donijelo ništa dobro, već možda iziritiralo i neka nova bonska ovlaštenja.

Izvještaj visokog predstavnika

– Moj stav je da ovu tačku treba da skinemo sa dnevnog reda, da ova tačka dnevnog reda ništa dobro neće donijeti RS, čak može proizvesti neželjene posljedice u smislu da gospodin Incko posegne za svojim ovlaštenjima i da uvede neke nove vrste sankcija ili prema pojedincima ili prema RS. Da je ovo politikanstvo govori i činjenica da ovakav zahtjev niko nije podnosio od 2009. godine i nikad gospodin Incko nije podnio izvješaj ovom parlamentu. Gledajući šta se dešava trenutno na političkoj sceni u BiH ova priča može izazvati negativne posljedice i ništa dobro neće proizvesti za RS – kazao je Stanić.

Replicirao mu je šef SNSD kluba Igor Žunić koji kaže da je skandalozno što je Stanić pričao da bi izvještaj Incka imao neke “konotacije”. Žunić kaže da je Aneks 10 propisao obavezu Visokom predstavniku da dođe u NSRS i podnese izvještaj.

– Mi njega ne možemo ovdje privesti, niti ga natjerati. Pozivamo ga da dođe da podnese izvještaj jer je to dužan po Dejtonskom sporazumu – kazao je Žunić.

Granična policija, SIPA i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH
Predsjednik Narodne skupštine RS Nedjeljko Čubrilović zaljučio je raspravu o dnevnom redu, na kojem je ostala točka o radu visokog predstavnika.

Ispred NSRS-a grupa policajaca Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH okupila se danas.

Sonja Jovičević Karadžić pitala je ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača zašto.

– Pripadnici policijskih agencija sa nivoa BIH su najavili da će se pojaviti ispred NSRS danas, jer zahtijevaju da promijene zakone o PIO i njihovom penzionisanju, te odricanje od posebnog staža koji su ranije upisali – kazao je Lukač.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79