Novi skandal: Odlazak Branka Petrića na noge Dodiku ostavit će posljedice na rad CIK-a

Predsjednik CIK-a Branko Petrić svojim današnjim prisustvom na stranačkom skupu u Istočnom Sarajevu koji je organizirao lider SNSD-a Milorad Dodik kompromitirao je i funkciju koju obavlja, ali i instituciju koja regulira cijeli izborni proces u BiH i koja je po slovu zakona nezavisna, nepolitička i profesionalna.

Isti slučaj je i sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom, koji se odazvao na Dodikov poziv, piše Faktor.

Ovo je inače još jedna u nizu teških kompromitacija i skandala koji potresaju CIK. Poznato je da je Zakonom jasno propisano da članovi CIK-a ne smiju biti uključeni u bilo kakve partijske i političke aktivnosti.

Prema Zakonu, također, postoji mogućnost da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, koji je nadležan za imenovanje i smjene članova CIK-a, što prije razmotri ovaj slučaj. Pitanje Petrićevog odlaska na Dodikovo stranačko sijelo u Zastupničkom domu može inicirati i zatražiti njegovu smjenu bilo ko od 42 zastupnika.

Podsjetimo da je nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić razriješen sa ove funkcije jer je u jednom od pisama Dodika oslovio sa “šefe”. Ustavni sud BiH je u maju 2010. godine vanredno zasjedao i razriješio Simića za pozicije sudije. Stoga se postavlja pitanje kakva je razlika između pismenih političkih aktivnosti i odanosti stranačkom šefu i fizičkog prisustva na stranačkom skupu gdje su dobijene precizne instrukcije.

U istom položaju kao i Petrić je i Tegeltija, jer su CIKBiH i VSTV dvije institucije koje moraju biti apsolutno nezavisne od bilo kakvih političkih utjecaja.

Petrić i Tegeltija na Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu pojavili su se u trenutku kada se država BiH nalazi u veoma složenim pravnim i političkim okolnostima, gdje se rješavaju veoma složena ustavno-pravna i politička pitanja.

Njihovo prisustvo na ovom političkom skupu može imati dalekosežne negativne posljedice, ali istovremeno dovode u pitanje i sve dosadašnje odluke koje su CIK i VSTV pod krinkom “nezavisnosti” donosili.

S obzirom da uskoro predstoji raspisivanje lokalnih izbora, što uključuje i održavanje izbora u Mostaru, postoji ogroman javni interes da CIK čuva svoj ugled propisan zakonom, svoju nezavisnost i nepristrasnost.

Od danas, svaka odluka i predsjednika Petrića i CIK-a kao institucije su pod znakom pitanja, a baca se i sumnja na dosadašnje odluke primjera radi koje su se ticale spornih izbornih procesa u Srebrenici, Stocu…

Prema saznanjima Faktora, Petrić je odmah po povratku iz Istočnog Sarajeva predložio da se uništi sav materijal i glasački listići iz skladišta, te se logični nameće pitanje, da li se radi o političkoj igri po Dodikovim instrukcijama.

Petrićev kolega iz CIK-a, Nenad Božičković nije se odazvao Dodikovom pozivu da prisustvuje stranačkom skupu.

Predsjednik CIK-a je svojim odlaskom Dodiku na noge nanio veliku štetu ovoj instituciji i općenito institucijama države BiH, čime je narušeno povjerenje javnosti i vlasti u nezavisnost, neptristrasnost i profesionalnost CIK-a u cjelini, kao i obezvrijeđivanje svih do sada postignitih rezultata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79