Novi skandal u BiH: Ministarstvo zdravlja frizira izvještaje?!

Novi skandal u BiH: Ministarstvo zdravlja frizira izvještaje?!


Nakon što je smijenjena direktorica bijeljinske bolnice, otvorila su se mnoga pitanja. Da li se sve desilo zbog lošeg rukovođenja ovom zdravstvenom ustanovom ili zbog političkih igrica kojima SNSD pokušava stvoriti bolju polaznu tačku pred izbore?

Milica Lovrić, funkcionerka SNSD-a, smijenjena je prije dva dana sa funkcije direktorice bolnice u Bijeljini, a na to mjesto postavljen je Zlatko Maksimović.

Ova smjena opravdana je neadekvatnom reakcijom uprave bolnice na širenje korona virusa među zdravstvenim radnicima. Ipak, sudeći prema prvim komentarima glavnih aktera, velike su šanse da je Lovrić žrtvovana zarad političkih ciljeva SNSD-a u Bijeljini.

Što bi se moglo shvatiti na način da je Milica Lovrić na funkciji direktorice bolnice u Bijeljini bila i dosad samo zbog svoje političke aktivnosti, a ne zbog zasluga u oblasti zdravtsva.

Zanimljivo je i kako su mediji bliski SNSD-u najavili smjenu Lovrić u Bijeljini i imenovanje novog direktora, Maksimovića, kojeg su predstavili kao “nestranački kadar, predložen kako bi doveo u red zapuštenost i haos koji je nastao neodgovornim i bahatim ponašanjem starog menadžmenta.”

Milica Lovrić, bivša direktorica bijeljinske bolnice, kaže da je žrtvovana u cilju “viših interesa i da vjeruje da oni koji su to učinili znaju šta rade”.

Kaže da nema nikakve odgovornosti kada je u pitanju njena smjena i da je to sve dio, kako je rekla, veće politike i ostvarenja nekih viših ciljeva.

Za izvještaj koji se pojavio optužila je Ministarstvo zdravlja, navodeći da su ga zbog “nečijih većih ciljeva frizirali”.

Ona ističe da je ponosna na sve što je učinila u posljednjih šest mjeseci kada je u pitanju funkcionisanje bolnice u Bijeljini, koja je regionalna zdravstvena ustanova, gdje je, kako navodi, zahvaljujući njoj i njenom timu, podignut na veći nivo kvalitet zdravstvene zaštite.

Naglašavajući da je funkcionerka SNSD-a, trenutno je zastupnica te stranke u NSRS, a bila je u dva mandata i odbornica u gradskoj skupštini, Lovrićeva je mišljenja da se njenim radom mogu ponositi i oni koji su je na tu funkciju postavili.

Na naše pitanje da pojasni ko je i u kom dijelu frizirao izvještaje Lovrić dan poslije nije željela ništa više da komentariše.

“Ko je taj ko može da naredi “friziranje” izvještaja?! Ko su ti koji su ‘frizirali’ izvještaj… i da li su ‘frizirani’ izvještaji i u nekim ranijim slučajevima, kao što su smrt trudnice na UKC-u, ili navodi o pojavi klastera na UKC’, upitao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Kako je moguće da nadležni iz Instituta za javno zdravstvo prije 10 dana tvrde da u bijeljinskoj bolnici nisu prekršene mjere, da bi nadležni prije dva dana razriješili dužnosti v.d. direktora bijeljinske bolnice “Sveti Vračevi” Milicu Lovrić zbog navodnih propusta i imenovali novog v.d. direktora.

“KOVID-19 nije ušao u zdravstvene ustanove u Bijeljini koja danas, 3. jula, ima 21 novi slučaj pozitivnih na virus korona, među kojima su i zdravstveni radnici”, izjavila je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dr Jela Aćimović, koja je sa timom iz Ministarstva zdravlja bila u obilasku bijeljinskih zdravstvenih ustanova – podsjetio je Stanić na izjave koje su nadležni dali početkom jula.

Stanić je podsjetio i da je Jela Aćimović početkom jula istakla da se “radi se o zaražavanju zdravstvenih radnika koje se desilo izvan zdravstvene ustanove…i jako je bitno da je to prepoznato na vrijeme, da se ne proširi dalje unutar zdravstvene ustanove”, te je dodala da se uvijek može desiti da se neko zarazi, ali je ključno da se to na vrijeme prepozna i da se zaustavi.

On kaže da hronologija događaja iz bijeljinske bolnice svakako dobija novu dimenziju jučerašnjom izjavom sada već razriješene direktorice Milice Lovrić, u kojoj ona navodi da je izvještaj friziran zbog nečijih viših ciljeva.

„Otvara se pitanje, koji su to veći ciljevi od zdravlja, istine i odgovornosti?!”

Kako je naglasio Stanić, navode o friziranju izvještaja iznijela je “uvažena doktorica i narodna poslanica u Narodnoj skupštini RS, te ih treba shvatiti krajnje ozbiljno”.

“Hitno treba dati odgovore na postavljena pitanja o friziranju izvještaja. Samo utvrđivanje odgovornosti može vratiti poljuljano povjerenje u institucije sistema, jer u protivnom, nadležni stvarno ne znaju šta rade”, zaključio je Stanić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske oštro odbacuju navode da je postojalo friziranje izvještaja i upozoravaju javnost da je riječ o zlonamjernim tvrdnjama.

“Podsjećamo, Ministarstvo zdarvlja i socijalne zaštite Republike Srpske formiralo je Komisiju za nadzor i sprovođenje organizacionih, tehničkih, dijagnostičkih, terapeutskih, higijenskih i drugih mjera za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija, vezano za trenutnu epidemiološku situaciju pojave i širenja SARS-CoV-2 u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina upravo sa ciljem utvrđivanja tačnih oklonosti pod kojim je došlo do zaražavanja zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dosljednog sprovođenja mjera u cilju srečavanja i suzbijanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva. Članovi Komisije su odmah po izvršenom nadzoru potpisani izvještaj dostavili Ministarstvu”, kazali su i dodali da je u doba pandemije novog virusa korona i svakodnevnoj borbi na suzbijanju širenja ovog virusa krajnje neprimjereno i opasno obmanjivanje javnosti posebno kada je riječ o javnom zdravstvu.

A evo o čemu je Institut obavijestio Vladu Republike Srpske i koje zaključke je donijela Komisija ministarstva Vlade Republike Srpske o izvršenom nadzoru u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.

U izvještaju Vladi je navedeno:

• U trenutku održavanja sastanka, sedam zdravstvenih radnika bolnice Bijeljina je zaraženo, od čega je troje povezano sa jednim događajem (održavanje sportske manifestacije i druženja zdravstvenih radnika mahom hiruškog odjeljenja) dok su ostali iz različitih klastera.
• 25.06.2020. godine, četvrtak, održana je rekreativna fudbalska utakmica na kojoj je učestvovalo 25 zdravstvenih radnika bolnice Bijeljina, a nakon toga je upriličeno druženje u restoranu.
• Nakon nekoliko postavljenih pitanja i nedovoljno jasnih odgovora, na kraju je utvrđeno da su, poslije navedene sportske manifestacije i druženja, svi zdravstveni radnici dolazili na posao sve dok jedan ljekar koji je prisustvovao manifestaciji nije dobio simptome bolesti (povišenu temperaturu), zbog čega je testiran 01.07. kada je potvrđena infekcija.
Ovaj ljekar je neposredno prije sportske manifestacije proveo dvije sedmice na radu u Kliničkom centru Srbije gdje obavlja subspecijalizaciju.
• Nakon što je kod gore navedenog ljekara potvrđena infekcija, naredni dan su testirane neke od osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa njim tokom sportske manifestacije, te je infekcija potvrđena kod još dva ljekara. Komisija nije dobila jasnu informaciju koliko prisutnih na manifestaciji je testirano, niti na koji način je izabrano ko treba da bude testiran.
• Pored tri navedena ljekara još četiri zdravstvena radnika bolnice Bijeljina su zaražena.
• Niko od zaraženih zdravstvenih radnika trenutno nema simptome bolesti.
• Osobe koje su prisustvovale navedenom sportskom događaju, a rezultat testa im je bio negativan, nastavili su da rade, uz obavezno korištenje lične zaštitne opreme. Nije jasno da li je urađena procjena izloženosti tih zdravstvenih radnika, koliko ih je bilo u kontaktu visokog rizika, i ako su bili u takvom kontaktu, zašto nisu stavljeni u 14-dnevni karantin.
• Komisijaje naknadno saznala da je infekcija tokom popodneva 03.07. potvrđena kod tri radnika HES-a Doma zdravlja. Takođe, infekcija je potvrđena kod još pet zdravstvenih radnika bolnice , svi povezani sa gore pomenutom sportskom manifestacijom.
• Komisija je stekla utisak da menadžment bolnice nije odmah jasno predočio sve relevantne informacije i da su informacije date prema javnosti i prema Komisiji kontradiktorne.
• Zdravstveni radnici, koji su zbog kontakta testirani, nisu stavljeni u karantin, čak ni oni kojni su bez dileme bliski kontakti zaraženih (članovi istog domaćinstva),

Na kraju, ostaje pitanje da li će iko odgovarati i u drugim bolnicama i zdravstvenim ustnovama gdje se zbog loše organizacije i neuspostavljanja protokola kada je u pitanju pandemija zarazio veliki broj zdravtsvenih radnika. Vjerovatno neće. A zanimljivo će biti vidjeti i kakav će se kompromis napraviti sa Lovrić, koja je nakon godina služenja SNSD-u dočekala da je skrajnu zarad političkih dilova sa vječitim vladarom Bijeljine Mićom Mićićem.

Ne bi nas trebalo iznenaditi ako bude ubrzo nagrađena nekom drugom pozicijom, možda na nivou entiteta ili države… Jer neće biti prvi put da vlast nakon velikih smjena zbog navodne neodgovornosti i loših rezultata uhljebe svoje kadrove na čak i bolje pozicije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija