Novi studentski dom u Mostaru spreman za prve goste

Početak septembra je vrijeme kada se studenti vraćaju obavezama. Počinju ispitni rokovi, ali i neizvjesnost oko traženja smještaja za novu akademsku godinu. Iako se broj upisanih studenata smanjuje svake godine, smještaj u Mostaru uvijek je jednako tražen. Osim privatnog smještaja i Studentskog doma pri Sveučilištu, uz Studentski dom u novu akademsku godinu sada ulaze i studenti Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Novoizgrađeni studentski dom “Antalija” pri Univerzitetu “Džemal Bijedić” svečano je otvoren i spreman da primi prve korisnike.

Izgradnja doma počela je 2016. godine i izgrađen je sredstvima turskog grada Antalija uz pomoć Grada Mostara i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za cijenu od 270 KM nudi bogat sadržaj, a velik dio ovog iznosa studentima će subvencionirati kantoni iz kojih dolaze.

ALENA HUSEINBEGOVIĆ, rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić”

“Studentski dom ima 22 apartmana i svi su potpuno kvalitetno i moderno opremljeni. Imamo studentsku ambulantu i psihološko savjetovalište a zdravstvenu njegu našim studentima pružaće ambulanta Stari Grad Mostar. U sklopu hotela imaju restoran koji će nuditi hranu po pristupačnim cijenama a pored tog restorana imaju još dva u sklopu kampusa takođe po pristupačnim cijenama.”

KENAN BEGOVIĆ, predsjednik Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”

“Dom je svaki dan otvoren i oni mogu doći i obići da vide i da se zaista sami uvjere kakav je dom. Zainteresiranost je stvarno velika, bio je prvi konkurs i blizu smo zaista da popunimo kapacitet, koji Dom pruža.”

Prvi upisni rok za studente starijih godina za Studentski centar pri Sveučilištu u Mostaru je završen i sada je u toku konkurs za prijem brucoša.

Kapacitet od 400 mjesta svake godine je do kraja popunjen, a zainteresovanost s godinama, zbog odličnih uslova, je samo veća, kažu u ovoj ustanovi. Svoje mjesto u Centru pronašle su studentice Magdalena i Marija.

MAGDALENA PILEKIĆ, studentica iz Jajca

“Imamo čitaonu u kojoj možemo svakodnevno učiti, krevete udobne, frižider u svakoj sobi, klimu, jako su uredne sobe.”

MARIJA GLAMUZINA, studentica iz Čitluka

“U domu sam iz razloga što je prepovoljno za ono što nudi, plaćamo 165 maraka a svaka soba je klimatizirana, imamo raznovrsnu menzu, radijatore u svim sobama, odlično je društvo, svake godine steknete toliko novih poznanstava.”

Upravo je menza ono na što su u ovom Studentskom centru posebno ponosni. Studentima u okviru cijene od 160 maraka nude tri obroka dnevno kao i ručak po simboličnoj cijeni za sve studente sveučilišta koji to žele a nisu korisnici Doma.

ANITA GLIBIĆ, direktorica Studentskog centra Mostar

“Studenti su smješteni u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama a osim obroka tu su uključene sve režije, wifi, kablovski internet, televizija. Znači studenti koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru imaju pravo aplicirati kod nas, nemaju pravo aplicirati studenti sa prebivalištem u Mostaru.”

Glibić naglašava da kantoni subvencioniraju svoje studente i da svi na vrijeme izmiruju svoje obaveze tako da dom posluje bez dugova. Naglašava da su ove godine odlučili otvoriti menzu ranije nego proteklih godina, zbog studenata koji su već pristigli na prve jesenje ispitne rokove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79