Novi sumanuti potez Milorada Dodika: Želi da spriječi Biseru Turković da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a

Nema kraja “tjeranju inata” i prljavim političkim igrama Milorada Dodika u BiH. Svima je jasno da su izbori sve bliže a pozicije nacionalnih stranaka nikada lošije. Stoga se pod svaku cijenu moraju proizvesti vještačke krize i skandali kako bi se mobilisalo biračko tijelo na vrijeme.

U toj igri Milorad Dodik je sasvim sigurno bez premca, a predsjednik Predsjedništva je ovaj put odlučio da se žali ambasadoru Estonije koji predsjedava u Vijeću sigurnosti UN-a.

Jedna od tema na sjednici ovog tijela UN-a bit će i ostavka Valentina Inzka, a Dodik želi da sprijeći Turković da se obrati članovima Vijeća sigurnosti po ovom pitanju.

“Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministra Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio ambasadora Estonije u UN Svena Jirgensona da Turković nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici”, rekli su za “Glas Srpske” iz Kabineta Milorada Dodika.

U pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti “jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je odlučio i da zaprijeti strancima

“Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih. Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH”, naglasio je Dodik u pismu.

Dodik je u pismu pozvao ambasador Estonije da zaustavi “političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine”.

Također, u pismu je “jasno i nedvosmisleno navedeno da je Savjet bezbjednosti UN-a jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile u vezi sa tim”.

“Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlaštenjima kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH”, naglasio je Dodik u pismu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79