Novi tračak nade za pacijente na listi čekanja za transplantaciju u BiH

Novi tračak nade za pacijente na listi čekanja za transplantaciju u BiH


Nakon trinaest godina, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine napravilo je prvi korak prema članstvu u Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji koja koordinira transplantaciju organa između članica.

Saša Magazinović iznio je ovu vijest s nadom da će to donijeti poboljšanja u oblasti transplantacija u zemlji.

Bosna i Hercegovina trenutno ima nisku stopu transplantacija u poređenju s susjednim zemljama, te se očekuje da će članstvo u Eurotransplantu poboljšati situaciju. Međutim, skeptici ističu da će biti izazovno zadovoljiti neke od zahtjeva Eurotransplanta, uključujući osiguravanje stope od deset donora na milion stanovnika.

“Eurotransplant će interesovati da imaju ime prezime u državi, a njih unutrašnje uređenje u tom smislu formiranja ministarstva ne interesuje i to neće nametati. Šta se u međuvremenu desilo, pa vjerovatno im je savjest proradila, dosta smo govorili, molili, hajde na koncu drago mi je da se to desilo, što ne znači da je to sutra i da ne treba mnogo toga uraditi da bi postali članica Eurotransplanta”, naveo je potom Magazinović za N1.

Pacijenti koji čekaju transplantaciju, poput Elvira Ćuzovića, koji provodi četiri sata na dijalizi svaki drugi dan, izražavaju nadu, ali i izražavaju zabrinutost zbog niske stope transplantacija u zemlji.

Uprkos potezima ka članstvu, put prema poboljšanju situacije u vezi s transplantacijama u Bosni i Hercegovini može biti dug i zahtjevan.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija