Novi udar na Bunske kanale kod Mostara, investitor hidroelektrana “lobira” po mjesnim zajednicama

Bunski kanali na jugu Mostara su ponovno na udaru investitora, koji je odlučan na zaštićenom području prirode sagraditi dvije male hidroelektrane i pod krinkom izrade nove studije utjecaja lobira po mjesnim zajednicama za ostvarivanje svog cilja.

Ove informacije za naš portal je kazao Oliver Arapović, predsjednik ekološke udruge “Majski cvijet”, koja se kroz pravne institucije godinama bori da zaustavi investitora u namjeri uništavanja Bunskih kanala, koji su rješenjem iz 1970. godine proglašeni zaštićenim dijelom prirode u Zavodu za zaštitu Spomenika prirode FBiH.Lobiranja saglasnosti

“Investitor ‘Hercegovina građevinsko zanatstvo’ d.o.o. – Podružnica obnovljivi izvori Mostar je angažovao firmu iz Sarajeva, koja je radila studije utjecaja za one investitore koji su po srednjoj Bosni gradili male hidroelektrane, i ovih dana razgovaraju s predstavnicima mjesnih zajednica i lobiraju saglasnost”, kaže nam Arapović navodeći kako se tu ne može isključiti ni podmićivanje.

Oliver Arapović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Oliver Arapović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Podsjetivši da se sudski procesi vode i da su dozvole koje je pribavljao investitor do sada nekoliko puta poništavane, kaže kako vjeruje da je sada investitor ušao u tal s nekim jačim ko je to prije radio i da imaju iza sebe političku podršku s viših nivoa vlasti, jer bi u protivnom bilo apsurdno to što oni rade.

“Znam da je investitor govorio da će prodati koncesiju ili ući u tal s nekim jačim ko je prije takvo nešto radio. Vjerujem i da je i izvođač studije plaćen da izvede neki zaključak po kojem se lokalno stanovništvo slaže da se rade male hidroelektrane na Bunskim kanalima, a da smo mi samo neki fašisti koji opstruiraju i ne daju gradnju i razvoj”, kaže ogorčeni Arapović za Klix.ba.

Ističe kako je to vrlo moguće, jer, kako navodi, po mjesnim zajednicama su ljudi koje je postavio bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, a da bi paradoks bio veći, tvrdi da na Buni tu funkciju obavlja čovjek koji je iz zapadne Hercegovine i živi u naselju Rudnik te nema veze s Bunom piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79