Novi udar na državu! Dodik najavio novi izborni zakon RS-a!

Novi udar na državu! Dodik najavio novi izborni zakon RS-a!


Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik, poručio je na današnjoj press konferenciji da će manji bh. entitet kreirati novi zakon koji se tiče provođenja izbora u RS mimo Centralne izborne komisije BiH.

“Mi smo odlučni da kreiramo novi zakon koji je u skladu s ustavom BiH i RS, izborni zakon RS”, rekao je Dodik, te najavio da će tekst zakona predočiti u NSRS, i partnerima i opoziciji.

“To će biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To bi i dalje radio CIK. Sve ostale izbore bi provodila naša republička izborna komisija (RIK). Tako bi se vratila ustavna prava i nadležnosti RS za provođenje izbora. Ustav BiH predviđa izbore za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom”, rekao je Dodik.

Istakao je da je zakon spreman.

“Vrlo brzo ćemo predložiti tekst zakona Narodnoj skupštini da se usvoji po hitnom postupku. Ne želimo više gledati mešetarenje izbornim procesima. Nigdje nema da je CIK nadležan za izbore na nižim nivoima vlasti. Ovo je trenutak u kojem ćemo to vratiti tamo gdje stanuje, a to je nadležnost RS. U Federaciji BiH kako hoće”, izjavio je Dodik.

On je naveo da će prije donošenja tog zakona biti donesen zakon koji zabranjuje djelovanje odnosno primjenu Izbornog zakona BiH na prostoru RS kada su u pitanju lokalni izbori.

“Kako će to riješiti sve u FBiH nije naš problem”, poručio je.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija