Novi udar na džep građana poskupljenjem gasa: Vlast ovaj put ne može subvencionirati ništa

Gas u Federaciji BiH od januara je skuplji za 37%, a od ovoga mjeseca još 21,7%. Udar na džepove građana i odgovor vlasti da ovaj put ne može subvencionirati ništa.

Građanima Sarajeva, koji su najveći potrošači prirodnog gasa, dva poskupljenja u samo 4 mjeseca predstavljaju veliki udar na džepove. Nije im, kažu, veliko iznenađenje, jer su navikli da iz dana u dan ono osnovno za život poskupljuje. Ipak, ne kriju nezadovoljstvo i brigu za egzistenciju.

Kao krivce jedni vide vlast, a ima i onih koji su ogorčeni i na to što se prirodna bogatstva naše zemlje ne iskorištavaju, pa onda opravdavaju poskupljenja uvezenog.

A iz Vlade navode da ulaznu cijenu određuje Gazprom od kojeg Energoinvest svaka tri mjeseca dobija novi ugovor sa novim cijenama, a da oni sami trenutno nisu u stanju subvencionirati.

“Zahtjev Gazproma za naredni kvartal je da se ulazna cijena povećava za 21,7% tako da je zahtjev Energoinvesta prema Vladi bio u takvom iznosu”, navodi Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta d.d. Sarajevo.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić (SBB) ističe kako se pokazalo da u ovom trenutku Vlada Federacije nije u mogućnosti da subvencionira: “Svakako ćemo pratiti situaciju naredna 3 mjeseca. Bude li nekih novih pomjeranja Vlada Federacije svakako će se uključiti i napraviti neki novi model – dakle, nakon 3 mjeseca”.

Za tri mjeseca, dakle, možemo očekivati nove cijene, ali i to da Vlada možda bude spremna olakšati građanima ekonomsku krizu. Trenutno i oni koji su do sada subvencionirali – Vlada Kantona Sarajevo to više neće činiti.

“Mi više ne vršimo subvenciju. Naša posljednja Odluka je bila za period od 01.01. do 31.3. 2022. Subvencija je privremena, nije trajna kategorija. To je privremena mjera u vanrednoj situaciji”, istakao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Enver Hadžiahmetović (NiP).

A vanredna situacija traje i, sudeći prema krizi koja je zadesila svjetsko tržište. trajat će. Dok evropske zemlje rade na tome da zamijene energente iz Rusije, za BiH je Gazprom i dalje jedini dobavljač gasa. Cijene zbog ukrajinske krize rastu, a vlast nema adekvatan plan kako da olakša građanima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79