Novi visoki predstavnik Christian Schmidt stigao u Bosnu i Hercegovinu

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) stigao je u Bosnu i Hercegovinu, saznaje “Avazov” portal.

Šmita su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT BiH) prije nekoliko minuta preuzeli na graničnom prelazu Ivanica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Predviđeno je da u Sarajevo stigne u večernjim satima. On je u BiH stigao iz Dubrovnika privatnim vozilom, nakon čega je o njemu osiguranje preuzela DKPT BiH. On će prvo otputovati u Mostar.

Šmit dužnost formalno preuzima u ponedjeljak, 2. avgusta. Zvanično, na poziciju stupa od 1. augusta. Saznajemo da će primopredaja dužnost biti svečano održana 2.avgusta u Sarajevu.

– Ako želimo povesti BiH u EU i transformirati je u demokratsku zemlju, ne smijemo imati čisto etničku orijentaciju, rekao je intervjuu za DW pred dolazak u BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79