Novi zahtjevi ugostitelja iz TK: Vratiti policijski sat na 23 h, zabraniti veća okupljanja uz buku i alkohol

Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona koja djeluje u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, na svojoj drugoj sjednici je donijela dopune ranije proslijeđenih zahtjeva koj e us uputili Vladi TK i nadležnim ministarstvima.

U cilju ostvarivanja partnerskih odnosa sa Vladom TK i resornim ministarstvima, a u ciju zajedničkog iznalaženja kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema nastalih proglašenjem pandemije izazvane pojavom Corona virusa, članovi Grupacije su donijeli dopunu zaključaka i zahtjeva u kojima se traži da se:

Po hitnom postupku poduzmu aktivnosti na vraćanju policijskog sata sa 21,oo na 23,oo sata.
Da se po hitnom postupku razmotri mogućnost povećanja broja osoba koje borave u zatvorenom prostoru, sve po ugledu na Hercegovačko-neretvanski kanton.
Da se po hitnom postupku razmotri i donesu izmjene i dopune Odluke koja definiše produženje radnog vremena, sve u okviru zakonskih regulativa a sa ciljem da se maksimalno pogoduje radu i opstanku ugostiteljske djelatnosti.

Iz Grupacije su uputili i zahtjeve gradovima od kojih se traži da:

Po hitnom postupku, da se donese odluka kojom će se procentualno smanjiti, odnosno, subvencionirati režijske troškove ( kirije, komunalije..kao što je dijelom učinila Gradska uprava Tuzla) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu
Da se sa eventualnim pojašnjenjima, izmjenama i dopunama, Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, dostavi svim ugostiteljskim objektima na području gradova/općina, da se ista Odluka dostavi MUP TK i svim policijskim upravama i da se insistira na doseljdnom primjenjivanju Odluke.
Da se pripremi Prijedlog izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja kao i Prijedlog za oslobađanje parking tarife u gradskim/općinskim centrima poslije 19,oo sati.
Da se u potpunosti zabrani ili žestoko sankcioniše svaki vid većeg okupljanja građana na jednom mjestu uz stvaranje buke, ispijanje alkohola, neprimjereno ponašanje, što uveliko nanosi štetu ugostiteljskom sektoru u toku ljetne sezone, a isto tako prikazuje lošu sliku centralnog dijela svakog grada/općine.

Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona navodi da bi rješavanjem problema predočenih u navednim zahtjevima, dao značajan doprinos opstanku ugostiteljske djelatnosti i izbjegao neželjeni scenario zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja velikog broja na evidenciju, ionako prilično opterećenog Zavoda za zapošljavanje TK piše Tuzlainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79