Novi zakon: Bez saglasnosti Centra, nema više raspolaganja novcem sa štedne dječje knjižice

Prvog septembra su stupile na snagu izmjene u Porodičnom zakonu koje su izazvale široku diskusiju. Prema ovim izmjenama, roditelji sada moraju da dobiju saglasnost centra za socijalni rad, kako bi raspolagali imovinom svoje maloljetne djece.

Ovo je naišlo na brojne kritike među građanima, koji smatraju da bi roditelji trebali imati pravo i odgovornost da upravljaju imovinom svoje djece.

Naime, roditelji koji žele da podignu novac sa štednog računa svog maloljetnog djeteta treba da podnesu zahtjev centru, što u praksi donosi niz peripetija.

Neki građani smatraju da bi novac koji su štedjeli za svoju djecu trebali slobodno da koriste isključivo za dobrobit svoje djece, bez potrebe da drugi organi odlučuju o tome.

Novi Porodični zakon Republike Srpske stupio je na snagu 1. septembra, a ključna promjena koja je uvedena je zahtjev da saglasnost organa starateljstva bude donesena u formi rješenja u upravnom postupku. Od početka primjene ovog zakona, Centar za socijalni rad u Banjaluci se suočava sa značajnim povećanjem broja zahtjeva roditelja za podizanje sredstava sa dječje štednje. Ovi zahtjevi su opteretili kapacitete centra, a nadležni organi će o njima odlučivati u zakonski predviđenom roku.

Ovo dodatno ukazuje na složenost primjene novog zakona i izazove sa kojima se organi starateljstva suočavaju u vezi sa zahtjevima roditelja i postupcima za dobijanje saglasnosti za raspolaganje dječjom imovinom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79