Novi Zakon o spriječavanju pranja novca ukida plaćanja gotovinom većom od 30.000 KM

Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, nije usvojen Prijedlog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Ova odluka otvara put ka potencijalno ozbiljnim posljedicama, uključujući i mogućnost da BiH bude stavljena na listu zemalja visokog rizika od strane FATF-a (Financial Action Task Force).

Prema izjavama Bakira Haverića, savjetnika programa “Borba protiv ilegalnih finansijskih tokova” Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), nedostatak usklađenosti sa FATF standardima može imati ozbiljne ekonomske i društvene posledice. To uključuje smanjenje stranih investicija, otežano plaćanje dobavljačima iz inostranstva od strane firmi u BiH, kao i otežano plaćanje prema izvoznicima iz BiH od strane kupaca iz inostranstva. Osim toga, nedostatak usklađenosti može dovesti do smanjenja obima ekonomske aktivnosti i, kao posljedica, smanjenja prikupljenih poreza, što bi imalo negativan uticaj na sve sfere društvenog života.

Haverić je istakao da će Moneyval, tijelo Vijeća Evrope, ocijeniti BiH u pogledu pridržavanja standarda sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Očekuje se da će predstavnici Moneyvala uskoro posjetiti BiH radi evaluacije sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Ukoliko se novi Zakon usvoji prije početka ovog procesa, to će biti uzeto u obzir prilikom ocjenjivanja BiH sa preporukama FATF-a.

Novi Zakon donosi nekoliko važnih promjena. On se usklađuje sa Uredbama i Direktivama EU o kontrolama gotovine koja se unosi/iznosi u/iz Unije i sprečavanju korištenja finansijskog sistema u svrhu pranja novca ili finansiranja terorizma. Takođe, uspostavlja stalno koordinaciono tijelo radi unaprijeđenja, koordinacije i saradnje u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Novi Zakon uvodi i precizniju definiciju “bližih saradnika” politički eksponiranih lica, kao i pojam virtuelnih valuta, te reguliše obaveze pružalaca usluga virtuelnih valuta i nadzor nad njihovim radom.

Jedna od ključnih promjena je uvođenje mehanizma ograničenja plaćanja gotovinom za sve obaveznike Zakona. Ovo ograničenje nije postojalo u prethodnom Zakonu, te je bilo moguće izvršiti transakcije gotovinom u iznosu od 30.000 KM bez ikakvih ograničenja. Nova zakonska regulativa precizira definiciju obaveznika i isključuje određene profesije, poput notara i advokata, osim u slučajevima kada se radi o finansijskim transakcijama ili transakcijama koje uključuju nekretnine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79