Novi zakon protiv kršenja Dejtonskog sporazuma: Milorad Dodik meta novih američkih sankcija

Novi zakon protiv kršenja Dejtonskog sporazuma: Milorad Dodik meta novih američkih sankcija


U Predstavničkom domu Kongresa SAD-a nedavno je usvojen zakon pod nazivom “Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije”, s ciljem prisiljavanja na poštovanje Dejtonskog sporazuma onih koji ga krše.

U prijedlogu teksta zakona navedeno je ime samo jednog političara iz BiH, radi se o predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Zakon još čeka potvrdu Senata i odobrenje predsjednika SAD-a, što bi moglo značiti daljnje sankcije za određene osobe.

Tekstom ovog zakona predviđen je niz sankcija za državljane SAD-a, ali i strance koji krše Dejtonski sporazum, rade na njegovom podrivanju ili narušavaju autoritet institucija BiH.

Prva predložena sankcija je blokiranje imovine, što uključuje zabranu američkim bankama da otvaraju i održavaju račune sankcionisanih osoba te obavljaju finansijske transakcije.

Među sankcijama je navedena i zabrana ulaska u SAD osobama na “crnoj listi”, što podrazumijeva i zabranu izdavanja i poništavanje već izdatih viza. Novost je obaveza predsjednika SAD-a da svakih šest mjeseci Kongresu saopći listu osoba koje treba sankcionisati.

Također, zakon poziva EU da slijedi primjer SAD-a i Velike Britanije i nametne sankcije Dodiku zbog njegovog djelovanja na podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Važno je napomenuti da je sličan zakon usvojen u Kongresu prije dvije godine, ali nije potvrđen u Senatu.

Očekuje se da će novi zakon biti na dnevnom redu Senata, a ako bude usvojen, mogao bi biti potpisan od strane predsjednika SAD-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija