Novi zakon za strance napravit će probleme i bh. građanima u Sloveniji

Državljani iz inostranstva koji imaju prebivalište mogu koristiti važeću vozačku dozvolu godinu od dana prijave prebivališta

Stranci koji planiraju duže boraviti u Sloveniji moraju nakon godinu zamijeniti vozačku dozvolu za slovenačku. Pri tome stranci iz trećih zemalja moraju još jednom položiti praktični dio vozačkog ispita i dostaviti ljekarsko uvjerenje, javlja Anadolija.

Državni zbor (Parlament) Slovenije je krajem marta usvojio dva zakonska amandmana koja imaju za cilj pojednostavljenje procedura za zapošljavanje stranih radnika iz takozvanih trećih zemalja, budući da se slovenačka privreda u posljednje vrijeme bori sa velikim nedostatkom radne snage. Prema podacima Privredne komore (OZS), najveći problemi sa nedostatkom radne snage su u ugostiteljstvu, turizmu, saobraćaju i građevinarstvu, kao i u industriji.

Iako Slovenija otklanja prepreke za zapošljavanje stranih radnika koji ne dolaze iz zemalja EU, prilično je rigorozna u oblasti vozačkih dozvola.

Mnogi strani radnici koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije i nastanili su se u Sloveniji zajedno sa članovima svojih porodica, ističu da, za razliku od nekih drugih zemalja EU, Slovenija ne priznaje njihove vozačke dozvole i da moraju položiti praktični dio vozačkog ispita ako žele da steknu slovensku vozačku dozvolu piše Oslobođenje

Strani državljani koji imaju prebivalište mogu koristiti važeću vozačku dozvolu godinu od dana prijave prebivališta. Ne postoji vremensko ograničenje za vozačke dozvole izdate u državama članicama EU, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Islandu.

Profesionalni vozači koji ispunjavaju uslov prebivališta mogu promijeniti vozačku dozvolu bez obaveznog prethodnog praktičnog dijela vozačkog ispita, “s obzirom na to da posjeduju dokaz o stečenoj stručnoj spremi za upravljanje motornim vozilima”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79