Novim zakonom za auto osiguranje pogoduje se samo osiguravajućim kućama a ne vozačima

 

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić (SBiH) govorio je o cijenama registracije vozila, Komisiji za vrijednosne papire, zamrzavanju cijena namirnica te liječenju teško oboljelih.

Nakon današnje sjednice Odbora poručio je da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju predstavlja primjer specijalnog lobija da se usvoji antievropski zakon.

“Ovim se odlaže liberalizacija tržišta auto osiguranja. Šta to znači? To znači da premije neće padati, što se desilo u Hrvatskoj koja je liberalizovala tržište”, kazao je.

Naglasio je da se ovim zakonom želi uspostaviti monopol Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

“Ako se sjećate nedavne afere da se povećao trošak registracije automobila i do 100 KM, mi bismo na ovaj način dali veće ovlasti upravo toj agenciji. Omogućili bismo monopol te agencije nad tržištem. To najviše koristi osiguravajućim društvima, a najmanje korisnicima osiguranja”, tvrdi Čavalić.

Zbog prethodno navedenog je Odbor zatražio da Vlada FBiH povuče prijedlog zakona iz parlamentarne procedure, da ga doradi i, kako je rekao, uskladi s pravnom stečevinom Evropske unije.

Rad Komisije za vrijednosne papire

Istakao je da je na današnjoj sjednici bilo saslušanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH. Saslušanju nije prisustvovao član Komisije Matej Živković koji je prošle godine ranjen vatrenim oružjem u sarajevskom naselju Dobrinja. Odbor je podržao da se počne s izmjenama Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, jer, kako je izjavio Čavalić, stvari ne funkcionišu.

“Na Sarajevskoj berzi imamo nula KM prometa. To jednostavno nije prihvatljivo. Moramo stabilizovati tržište kapitala i vratiti povjerenje u njega”, dodaje.

U osvrtu na to šta misle članovi Komisije, istakao je da su kazali da rade kako treba i da su izloženi izuzetnim pritiscima medija, pojedinaca, privrednika.

Smatraju da Zakon o vrijednosnim papirima ne treba mnogo mijenjati i da se vlada treba više uključiti. Naglasio je da su članovi Komisije zabrinuti za sigurnost Živkovića.

Ocijenio je da postoji problem komunikacije u samoj Komisiji, ali da članovi parlamentarnog odbora ne ulaze u lične nesuglasice te da ih samo zanima funkcionalnost tržišta kapitala.

Zamrzavanje cijena namirnica

Odbor je predložio da se povuče mjera zamrzavanja cijena namirnica kao antiinflacijska mjera. Kao razlog zašto su predložili povlačenje ove mjere istakli su to što smatraju da se time šteti privredi i građanima.

“Nerealno se obećava snižavanje cijena osnovnih životnih namirnica. Potrebno je doraditi odluku (mjeru), navesti rok trajanja odluke i da se navedu razlozi za tu odluku”, dodaje Čavalić.

Prema njegovim riječima, inflacija nije problem marži te da je to tako, onda Jugoslavija ne bi imala hiperinflaciju. Pozvao je entitetsku vladu da se zaštite samo socijalno ugroženi.

Fond solidarnosti

Također je pozvao Vladu FBiH da rebalanskom budžeta osigura 70 miliona KM za Fond solidarnosti, iz čijih sredstava se liječe teško bolesni. Naglasio je da će teško bolesni građani vjerovatno protestovati zbog nedostatka novca za spomenuti Fond. Napomenuo je da su im potrebni lijekovi koji koštaju nekoliko hiljada KM. Najavio je da će Odbor tražiti sjednicu samo s jednom tačkom dnevnog reda, a to je rebalans budžeta u svrhu osiguranja novca za teško bolesne.

Certifikati i javni prihodi

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH je predložio da se pomjeri rok sa jedne na dvije godine za certifikate za otkup stanova.

Podržali su inicijativu načelnika općine Pale u FBiH Almina Ćutuka (SDA) da svaka općina ima koeficijent od 0,5 pri raspodjeli javnih prihoda. Kao razlog zašto su podržali ovu inicijativu istakli su to da postoji 20 općina koje imaju probleme u finansiranju. Zbog toga traže izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79